Paul van Vilsteren Marathonschaatsploeg wil hogerop

· leestijd 1 minuut Sport

ZWOLLE - Sinds dit schaatsseizoen schaatst er in de eerste divisie marathonschaatsen een ploeg uit Zwolle onder de naam Paul van Vilsteren, De Adviseur Installateur. Het team bestaat uit de Zwollenaren Emiel de Groot (24) en Peter Agten (27 ), Raaltenaar Hannes Schalkwijk (27) en de 18-jarige Ruben Wieberdink uit Elburg. De Groot, Schalkwijk en Agten, die een jaar A-rijder was, hebben al tussen de vier en zes jaar ervaring bij de eerste divisierijders.


Wieberdink debuteert in de op een na hoogste klasse in het marathonschaatsen. Hij is bovendien een talentvolle skater. die afgelopen zomer kampioen bij de junioren werd op het onderdeel Marathon. De formatie staat onder leiding van Janine Slootstra uit Zwolle en Pieter van Savoyen uit Vorden. "Pieter draagt zorg voor de trainingsschema´s en is de centrale trainer op het ijs. In de zomer bestaat de voorbereiding uit wielrennen, skeeleren en landtraining. Vanaf oktober wordt er twee keer per week gezamenlijk op het ijs getraind samen met de gewestelijke selectie marathonrijders. De overige trainingen worden afzonderlijk afgewerkt", legt Janine Slootstra uit. Zij was zelf, jarenlang toonaangevend bij de masters langebaanschaatsen en ook bij het marathonschaatsen."


De resultaten vallen tot nu toe niet tegen", meent Slootstra die tijdens wedstrijden de coaching voor haar rekening neemt. "Onze insteek was het behalen van enkele top tien uitslagen. Dat doel is bereikt. Hannes Schalkwijk wist in de 2e KPN cup in Amsterdam een vierde plaats te behalen en daarop volgden nog enkele twaalfde en dertiende plekken. Ruben Wieberdink is echt een jonge hond die er graag invliegt en dat heeft hem een mooie zesde plek in Haarlem opgeleverd waar hij in een kopgroep van elf rijders zat die een ronde voorsprong wist te pakken."


Gewestelijke kampioenschappen
De ploegleiding verwacht dit seizoen ook nog het nodige van Emiel de Groot en Peter Agten. "Emiel is een stabiele rijder maar heeft helaas nog niet die uitschieters gehad die hij vorige seizoenen wel had. Peter heeft te maken gehad met een kleine vormcrisis maar zal de tweede helft nog zeker terugkomen." Vrijdagavond is de kunstijsbaan in Dronten het podium voor de gewestelijke kampioenschappen. Hannes Schalkwijk wordt knap derde van Overijssel achter A-rijders Bart de Vries en Rob Busscher. "Een mooie prestatie. We hadden ook graag Ruben Wieberdink op het podium willen hebben, maar dat zat er helaas niet in." Emiel de Groot eist een zevende plaats op. Er volgen tot 21 januari nog enkele KPN-cup wedstrijden en daarna zal de complete ploeg vertrekken naar de Weissensee waar een week lang verschillende wedstrijden worden verreden. " Tot nu toe zijn wij als ploegleiders en ook de sponsor, zeer tevreden over het team. Het is een leuke en ook goede groep. De prestaties komen er zeker."

Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 22 apr, 11:18
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 apr, 10:18
Afbeelding
Typhoon bij Plato tijdens Recordstoreday Algemeen 22 apr, 08:16