Inititatiefnemers peilen interesse voor buurtenergiebedrijf

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Ideemakelaar Annemiek de Wolf van de gemeente Zwolle krijgt steeds meer duurzame idee binnen. In een ontmoeting met consultantsbureau AT Osborne werd ze onlangs geïnformeerd over het duurzame buurtenergiebedrijf dat in verschillende plaatsen in Nederland in opkomst is. Tijdens een informatiebijeenkomst op 26 april in het Ecodrome wil ze de belangstelling daarvoor ook in Zwolle peilen. "Bij een buurtenergiebedrijf investeert een groep bewoners in duurzame energie", legt De Wolf uit. "In feite kopen ze bijvoorbeeld zonnepanelen, een windmolen of een bio-vergistingsinstallatie. Daarmee wekken ze voor zichzelf stroom op. De stroom die ze teveel produceren, kunnen ze aan een energiebedrijf leveren." Dat heeft volgens de ideemakelaar een aantal interessante voordelen. "De deelnemers hebben een lagere energierekening of kunnen zelfs wat winst bijschrijven. Tevens wordt de sociale binding met de andere deelnemers groter en natuurlijk is het van belang dat er op duurzame wijze energie wordt geproduceerd." En daarmee bereiden de deelnemers zich volgens haar goed voor op de toekomst. "Nu het besef ontstaat dat de huidige energiebronnen eindig zijn en de prijzen naar verwachting sterk zullen stijgen, kan het duurzame energiebedrijf een interessant alternatief worden. Er zijn geluiden dat men voor energie over enige tijd maandelijks meer betaalt dan aan hypotheek- of huurlasten."

Investering
Met een betrekkelijk kleine investering in het gezamenlijke energiebedrijf, zijn de deelnemers volgens haar niet meer van de grote energiebedrijven afhankelijk. "De mensen die een buurtenergiebedrijf oprichten, doen dat vaak in de vorm van een coöperatie met een soort aandelen." Daar zit nou net ook nog een nadeel, beseft ze. "Het buurtenergiebedrijf is nog erg nieuw; het wiel moet nog een beetje worden uitgevonden. Daarom is het nu vooral erg belangrijk alle kennis te bundelen. Het succes staat of valt met goede afspraken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als er op jouw dak zonnepanelen staan en je gaat verhuizen? Dergelijke situaties vragen een goede juridische onderbouwing." De ideemakelaar krijgt als vanzelf belangstelling voor de plannen. Zowel andere organisaties als particulieren, zoals de ROVA en de bewoners van Duurzaam Stadshagen, tonen interesse. Natuur en Milieu Overijssel trekt samen met de gemeente op bij de ontwikkeling van het duurzame buurtenergiebedrijf. "Zij zetten een kennisbank op en richten een helpdesk in en wij als gemeente faciliteren", verduidelijkt De Wolf. "Als ik afga op de reacties, komt er zeker een aantal bedrijven in Zwolle van de grond."

De informatieavond over het duurzame energiebedrijf wordt gehouden van 20.00 tot 22.00 uur in het Ecodrome aan  de Willemsvaart 19. Op dinsdagavond 7 juni is er een vervolgbijeenkomst voor mensen die serieuze interesse hebben en er graag een vervolg aan willen geven. Aanmelden voor de bijeenkomst van 26 april kan door een mail te sturen naar a.de.wolf@zwolle.nl.