Frion kunstenaars in Zwolle onthullen kunstwerk voor vrijheid

Partnerbijdrages

ZWOLLE - Kunstenaars van Frion locatie IJsselbolder hebben vrijdagmiddag een kunstwerk onthuld van oude Zweedse banden. De Zweedse band, ook wel onrustband genoemd, is een hulpmiddel dat gebruikt wordt om te voorkomen dat cliten vallen of gaan dwalen.


Frion is een organisatie die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke beperking. In de afgelopen twee jaar is het gebruik van de Zweedse banden van 17 teruggebracht naar een. Het terugdringen van deze banden is onderdeel van het verbetertraject Zorg voor Beter, een initiatief van het Ministerie van VWS. Het gebruik van deze band is een ingrijpende vrijheid beperkende maatregel. Voor Frion was dit een reden om te zoeken naar passende alternatieven. Dat is gelukt. Cliten slapen nu bijvoorbeeld in verlaagde bedden, bedboxen en voor enkele cliten was het weglaten van de band al voldoende. Dit levert de cliten veel op. Cliten ervaren meer vrijheid en hebben meer regie over hun eigen leven. Ze slapen beter, zijn rustiger en de omgeving is veiliger zowel voor de clit als voor de begeleiders.
Symbool


Om deze succesvolle periode af te sluiten, maakten kunstenaars van een van de kunstlocaties van Frion een kunstwerk van de oude Zweedse banden. Het kunstwerk, dat een vogel uitbeeldt, is ruim twee meter breed en een meter hoog.