Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven brengt werkbezoek aan Holtenbroek

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE - Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven heeft als voorzitter van de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie (SMVP) maandagmiddag een werkbezoek gebracht aan de wijk Holtenbroek. In 2007 stond hij mede aan de basis van het project 'Samen gaan voor de Palestrinalaan' om de leefbaarheid van de wijk met 69 nationaliteiten te verbeteren. "Ik vind het inspirerend om te zien wat hier bereikt is", zei hij na afloop van zijn bezoek.

Samen met burgemeester Henk Jan Meijer, de wethouders Gerrit Piek en Nelleke Vedelaar en nog een aantal betrokkenen, maakte Van Vollenhoven een wandeling van het wijkcentrum naar het Cruijff Court bij de Elvis Presleyflat. "Het is belangrijk dat iedereen bij de verbetering van de wijk wordt betrokken", benadrukte hij. "Juist bij de aanpak van internationale criminaliteit is de wijk ontzettend belangrijk. Om dat goed te doen, is een gezamenlijke aanpak vereist. Met veiligheid en zelfredzaamheid schep je de goede voorwaarden. Geef mensen verf en een kwast of een bos bloemen. Daar gaat kracht van uit." Van Vollenhoven vertelde dat hij lopend door de wijk niets meer merkt van de problemen die er zijn. "Het is alleen jammer dat de lessen die hier zijn geleerd vaak niet worden vertaald. We leven wat dat betreft ook in een lastige tijd met de bezuinigingen. Zodra je een goed idee hebt, wordt al gauw niet thuis gegeven. Ik ga die positieve vertaling graag elders achterlaten, bijvoorbeeld bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG)."

Balans
Hij voegde er wel aan toe dat succes afhankelijk is van de mensen die beschikbaar zijn. Gemeente en zorg moeten volgens hem goed samenwerken en van belang is ook een gemeente 'waar de mensen de handen uit de mouwen steken'. Het project 'Samen gaan voor de Palestrinalaan' is inmiddels beindigd. "Maar de werkwijze voor de Palestrinalaan blijft behouden", volgens burgemeester Meijer. "We hebben nu tevens het project ZorgSaam dat ervoor zorgt dat er in principe slecht een hulpverlener bij de mensen komt." Van Vollenhoven benadrukt vervolgens het belang van een goede balans in de politie-organisatie 'van wijk tot wereld'. "Die binding is essentieel. Als de schaal te groot wordt, kom je te ver van de wijk af te staan." Een duidelijk signaal tegen de regionalisering van de politie-organisatie, waartegen de gemeente Zwolle ook ageert.

Vertrouwdheid
Om in een multiculturele wijk als Holtenbroek goed te kunnen opereren, moeten de instanties volgens Van Vollenhoven de achtergronden van de bewoners erbij betrekken. "Vertrouwdheid is essentieel. Ook hier is de wijkagent weer van grote betekenis. Hij moet toegankelijk zijn, zodat mensen hem durven aanspreken. Anders hoor je niet wat er in de wijk speelt." Het werkbezoek eindigde in dak- en thuislozenopvang De Herberg. Van Vollenhoven noemde het onderkomen heel verzorgd. "Ik ben onder de indruk van het totaal. Waar de gedachte nog wel eens is dat het een eigen wens is van mensen om te zwerven, weet je hier meteen dat dat geenszins het geval is. Ik ben enthousiast over de Herberg en de voortreffelijke staf mensen die hier werken."