Echtscheidingsspreekuur bij Centrum Jeugd en Gezin

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Advocatenkantoor Dommerholt en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Zwolle starten op 31 januari een echtscheidingsspreekuur. Als ouders het besluit hebben genomen om uit elkaar te gaan, zijn er praktische problemen die moeten worden opgelost en moet de echtscheiding juridisch goed geregeld worden. Een scheiding is voor kinderen vaak een ingrijpende gebeurtenis.

Advocaat Mascha Mook: "Mensen weten vaak niet weet wat hun te wachten staat. We informeren ouders over de juridische en financile gevolgen van een scheiding zoals de alimentatie, de verdeling en het ouderschap." Ze benadrukt dat het echtscheidingsspreekuur er ook is voor mensen die nog niet definitief hebben besloten om uit elkaar te gaan. "Weten wat de gevolgen en de mogelijkheden zijn van een scheiding zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan." CJG-medewerker Hanneke van Rossum: "Welk besluit ouders ook nemen: voor kinderen is een echtscheiding vaak een hele ingrijpende gebeurtenis, maar ook als er spanningen zijn tussen de ouders, merken de kinderen dat. Ook dat kunnen we bespreken tijdens het echtscheidingsspreekuur en hoe we hen en de kinderen verder kunnen begeleiden." Soms zijn er goede redenen om te kiezen voor een eigen advocaat, maar in veel gevallen biedt mediation volgens de deskundigen de beste oplossing. "Het is voor alle partijen prettig als de scheiding geregeld kan worden zonder een rechtszaak. Een mediator begeleidt ouders in dit proces en voorziet hen van de benodigde juridische informatie", aldus Mook.

Het echtscheidingsspreekuur is gratis en wordt gehouden in het CJG Inlooppunt Zuid aan de Democratenlaan 86 steeds op de laatste dinsdag van de maand tussen 9.00 en 11.30 uur. Het eerste spreekuur is op 31 januari. Men kan per mail een afspraak maken: info@cjgzwolle.nl of telefonisch (038) 455 46 55. Van Rossum: "Een afspraak duurt maximaal een half uur waarbij een medewerker van het CJG aanwezig is en een advocaat. Ouders kunnen samen een afspraak maken, maar ook alleen. Ook kinderen en grootouders kunnen bij het spreekuur terecht." Het Centrum voor Jeugd en Gezin Zwolle heeft drie Inlooppunten waar ouders, jongeren en kinderen terecht kunnen met allerlei opvoed- en opgroeivragen, varirend van bedplassen tot kinderfeestjes, schoolproblemen en echtscheidingsbemiddeling. De hulp is gratis en een afspraak maken is niet nodig (www.cjgzwolle.nl).