Herdenkingsplechtigheid Pilotenlaan

Partnerbijdrages

ZWOLLE - Bij het oorlogsmonument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid zijn de geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn omgekomen herdacht. Leerlingen van basisschool De Octopus verzorgende de plechtigheid. Aansluitend was er een bijeenkomst op het onderwijsplein. Gastsprekers de heren Van der Brug, Cornelissen en Schotman vertellen over de oorlog en beantwoorden vragen van leerlingen.

Het monument aan de Pilotenlaan werd onthuld op 14 april 1992 en is geadopteerd door basisschool De Octopus. Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. De scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij 'hun' monument op de dag die aanleiding was voor de oprichting ervan.

Het monument aan de Pilotenlaan ligt in de wijk Schellerbroek, waar een aantal straten is vernoemd naar geallieerde piloten die in de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle en omgeving zijn omgekomen. Het monument bestaat uit een roestvrijstalen plaat, in omgekeerde V-vorm gevouwen, waarop de afgebroken propeller van de neergestorte Handley-Page-Hampden ZN-D/AE 123 werd bevestigd.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 3 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 19 uur geleden