De vlucht van Blaas of Glory

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE - Wat drie jaar geleden begon als een grap, mondde al snel uit in een overvolle speelagenda en een karrenvracht aan media-aandacht. Tussen de vele optredens door -onder andere als voorprogramma tijdens de Europese tour van Metallica- wist de Zwolse parodie-coveract Blaas of Glory nog tijd te vinden om debuutalbum 'Highway to Hell' op te nemen. Zaterdag presenteert het achttal het schijfje in Hedon.

In eerste instantie was de blik van Blaas of Glory -een afsplitsing van coverband Blaze of Glory- gericht op de straattheaterfestivals. In 2009 echter werd de band gevraagd voor rondreizend festival Sonisphere, dat op dat moment Nijmegen aandeed. De promotor van Metallica zag het muziekgezelschap in actie en was onder de indruk. "Hij hoorde onze versie van Metallica's 'Enter Sandman', gecombineerd met Venus (Shocking Blue, red.)", kijkt bandlid en manager Rick Mensink terug. "Hij vond ons mondiaal uniek. Wij waren ons daar helemaal niet van bewust en waren er ook niet mee bezig. We zagen het gewoon als een leuke grap, als een speeltuin waarin we steeds weer iets nieuws verzinnen na zoveel jaar. Hij vroeg ons of we meerdere shows mee wilden spelen."

Nieuwe wereld
Wat volgde waren optredens op het veld tussen het publiek in Finland, Engeland en Spanje. Bij twee laatstgenoemden eindigde Blaas of Glory zelfs op het podium. "Dan kom je opeens bij festivals terecht met heel grote producties, waar zo'n 60.000 mensen op het veld staan."
De metal-scene was een totaal nieuwe wereld voor Blaas of Glory. "We komen uit de rock en pop, sommigen uit de funk en soul", legt Mensink uit. "We dachten eerst dat we gelyncht zouden worden als we daar Bon Jovi en 'Final Countdown' zouden spelen. Maar iedereen zong mee. We worden er niet op afgerekend, omdat we respect voor het origineel hebben. Bon Jovi en Europe doen we met een dikke knipoog, maar Van Halen en AC/DC vinden de meesten van ons ook echt gaaf. We arrangeren, het is geen een-op-een cover. We creren een soort universele blijheid. Vanaf die tour explodeerde de aandacht."
Eenmaal thuis moest Mensink anderhalve dag vrijmaken om alle media te woord te staan. "We kregen uitnodigingen van Giel Beelen, voor tv-optredens, festivals wilden ons meteen boeken. En dat loopt nog steeds door. Er staan nu opties voor in totaal zo'n vijftig optredens. De band heeft opeens een professionele vlucht genomen, waarin we allemaal meereizen. Hier gaan we gewoon van genieten de komende jaren."

Cd
Een logische volgde stap was het maken van een volwaardig album. Daarvoor mocht het achttal gebruik maken van de hoog aangeschreven Studio Arnold Mühren in Volendam. "Jaap Kwakman van de 3J's bracht ons, toen we op de Volendamse kermis speelden, in contact met de sound engineer van die studio", vertelt Mensink. "Waarna we daar een paar dagen gratis mochten opnemen. Het is een superdeluxe studio. Eenmaal alles opgenomen, hoorden we hoe het dus ook kan klinken. We besloten de cd daar uit eigen zak af te maken."

Hedon
Met het kersverse album op zak gaat Blaas of Glory een bijzonder jaar tegemoet. Naast de waslijst aan optredens, speelt de band naar alle waarschijnlijkheid tijdens Pinkpop op het veld. Daarnaast is er interesse van een Duitse platenmaatschappij, die de cd wereldwijd wil uitbrengen. "Er staat nu een agenda voor Blaas of Glory... Met welke band zou ik dat de komende jaren mee kunnen maken?", vraagt Mensink zich hardop af.
Eerst is daar nog de cd-presentatie in Hedon. "We spelen eerst om 15.00 uur bij Plato. Annemieke Schollaardt van 3FM neemt daar de eerste cd in ontvangst. Omdat we op straat zijn begonnen, vinden we dat we op die dag ook op straat moeten beginnen. 's Avonds in Hedon hebben we een aantal verrassingen in petto. Onder andere Charlotte van Delain als speciale gast. Zij bespeelt dan een instrument dat ze al jaren niet heeft aangeraakt. Welke instrument? Dat is nog een verrassing. Het wordt zaterdag gewoon een mooi feestje."

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert met foto's uit vergeten oorlogen in Stadkamer Algemeen 1 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 20 uur geleden