Aftellen 'tien mooiste bijbelverhalen' begint

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

ZWOLLE - Het was wat je met recht kunt noemen monnikenwerk, naar een groep enquêteurs is er in opdracht van vijftien plaatselijke kerken in geslaagd 5.000 Zwollenaren aan de tand te voelen over wat zij het mooiste bijbelverhaal vinden. En nee, de uitslag wordt nog niet verklapt. Na de zomervakantie verschijnt er een geheugenspel over de mooiste dertig en de mooiste tien komen van september tot juni 2012 maandelijks aan bod met een theaterstuk als finale.

Een theaterstuk? "Ja", zegt Henk Stoorvogel, een van de initiators. "Hoe we dat precies gaan doen moeten we nog bedenken. We tellen nog een keer af van tien naar twee en dan volgt in theatervorm het verhaal dat volgens Zwolle het mooiste is. Het kan zijn dat er een uitvoering komt in de sfeer van de tijd waarin het bijbelse verhaal zich afspeelt, maar het kan bijvoorbeeld ook zijn dat we juist voor een eigentijdse interpretatie gaan." De manier waarop de lijdensweg van Christus werd vertaald in de passie-uitvoering in Delft dit jaar, waarbij zanger en tekstschrijver Syb van der Ploeg (onder meer bekend als zanger van De Kast) als Jezus op de fiets de stad in reed, spreekt Stoorvogel wel aan. Het mag eigentijds zolang het maar integer gebeurt, vindt hij.

Om aan 5.000 reacties te komen, verkregen via een website, bezoeken aan de school en het verzorgingshuis maar vooral uit straatgesprekken, moesten 30.000 mensen worden ondervraagd. Stoorvogel. "Lang niet iedereen wilde meewerken. Sommige mensen hebben een soort van allergie voor de kerk en willen er niet over nadenken. Anderen kunnen geen bijbelverhaal noemen. Dat heeft mij wel verbaasd. Met name kerkmensen hadden juist moeite om te kiezen omdat ze geneigd zijn te zeggen dat alle verhalen even mooi zijn. Toch denk ik dat we er in zijn geslaagd een heel representatief onderzoek te houden. Ook hebben we mensen gevraagd waarom zij een bepaald verhaal zo mooi vinden." De uitkomst van beide vragen was niet zelden verrassend constateert Stoorvogel. "De verhalen over Jezus worden uiteraard genoemd, maar ook veel verhalen uit het Oude Testament. Met name dramatische verhalen zoals die over Simson en de Filistijnen en Jona en de Walvis worden veel genoemd. Verhalen uit Openbaringen worden echter ook op een gezet door menigeen en dat is best een verrassing. Openbaringen is een intrigerend maar ook best lastig te begrijpen boek. Kennelijk fascineert het mensen wel. Ik denk dat het te maken heeft met de tijd waarin we leven", zegt Stoorvogel, doelend op toekomstbeelden die in het laatste bijbelboek worden beschreven."

Als Stoorvogel zelf wordt gevraagd naar zijn 'mooiste bijbelverhaal' noemt hij het beroemde verhaal van David die de reus Goliath velt. "In David komen alle aspecten van het menszijn terug. Hij is hartstochtelijk, maar heeft ook een leven lang een innige band met God. Op het moment dat hij op Goliath afstapt zijn omstanders met die grote reus bezig. David ziet echter God die groter is dan de reus. Dat niet omlopen voor problemen en er juist op afgaan in het vertrouwen dat het goed komt vind ik een van de essenties van het geloven in God."