Lunentunnel mogelijk bottleneck voor vernieuwing Windesheim

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

DEN HAAG - De modernisering van de gebouwen op de campus Windesheim wordt mogelijk geblokkeerd door de Raad van State. Dit bleek tijdens een zitting over het daarvoor gemaakte bestemmingsplan bij de Raad in Den Haag.

Volgens een woordvoerder van de hogeschool maakt het bestemmingsplan mogelijk dat de gebouwen worden vernieuwd, een vergroting van de hogeschool is niet aan de orde. Maar de toelichting bij het bestemmingsplan stelt dat dit plan ruimte biedt voor groei van het aantal studenten. De voorzitter van de Raad raakte door deze tweeslachtige informatie geïrriteerd. Een groei van het aantal studenten heeft namelijk gevolgen voor de omgeving, zoals de verkeersveiligheid. Dat was door een aantal buurtbewoners juist als een belangrijk bezwaar aangedragen. "Is het nu wel of niet de bedoeling om te groeien?", zo wilde de raadsvoorzitter weten. Volgens de hogeschool niet en volgens de buurtbewoners wel. Duidelijk werd vervolgens dat het aantal leerlingen wel zal groeien, maar dat die allemaal kunnen worden opgevangen binnen de beschikbare vierkante meters.

Oplossing
Voor de Raad van State is het nu de vraag of de Lunentunnel als belangrijke aan- en afvoerroute bij groei van het studentenaantal voldoende capaciteit heeft. Buurtbewoners klagen steen en been over deze flessenhals waar ze soms niet door kunnen als een massa studenten zich er doorheen perst. Ze hebben de gemeente al gevraagd om een extra route naar de campus aan te leggen met een fly-over over de IJsselallee. Maar de gemeente vindt dit geen goede oplossing. Wel zegt de gemeente dat een extra langzaam verkeerroute naar de hogeschool een serieuze overweging verdient. Er is zelfs al geld voor gereserveerd. Bovendien maakt het nieuwe bestemmingsplan zo´n route mogelijk, maar waar die moet komen is niet bekend, aldus een woordvoerster.

Mogelijk vindt de Raad dat dit allemaal te onzeker is, terwijl er toch een serieus probleem is bij de Lunentunnel. Volgens de gemeente is die tunnel ruim genoeg op enkele piekmomenten na. Maar een degelijk verkeersonderzoek is blijkbaar niet gedaan om die bewering hard te maken. De uitspraak volgt binnen twee maanden.