'Gemeenschapskring geeft DPZ ogen en oren'

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

(door Christiaan Schutte)


Nu al durft diaken Fokke van Dalen van de Thomas a Kempisparochie te zeggen dat de gemeenschapskring 'Hart voor Zuid', die vorige week van start ging, wat teweeg heeft gebracht. De diaken, die het nieuwe logo van het Diaconaal Platform Zwolle (DPZ) vormgaf en de nieuwe website www.diaconaalplatformzwolle.nl onderhoudt, weet hoe moeilijk het soms is om zicht te krijgen op armoede. Evengoed zag hij hoe je, door gewoon op straat te staan, wel die 'onzichtbare' mensen ontmoet die wat hulp kunnen gebruiken.


Gemeenschapskringen, gebaseerd op het gedachtegoed van de Moderen Devotie, kunnen volgens hem de ogen en oren vormen van het DPZ. Overigens is het feit dat het DPZ bestaat volgens hem op zichzelf al bijzonder, evenals de diaconale kaart.


Wat doet het DPZ precies, wie zijn er bij aangesloten en waarom is het bijzonder?


"Het DPZ is een samenwerkingsverband van diaconie die de handen ineen hebben geslagen. Behalve dat er onderling kennis wordt uitgewisseld is het DPZ vanwege de kerken die ze vertegenwoordigt een belangrijke gesprekspartner voor de gemeente. Als derde kun je de activiteiten noemen die het DPZ organiseert. Daarbij kun je dus denken aan de gemeenschapskring, maar ook aan het maken van een diaconale kaart. Daarop staan overigens alle kerken, dus ook die niet zijn aangesloten bij het DPZ. Bij kerken die meedoen, of misschien moet ik zeggen 'die nu al meedoen' staat dat erachter aangegeven. Ik vind het echt heel bijzonder dat bijvoorbeeld rooms-katholieke, gereformeerde en hervormde kerken samenwerken met elkaar. Kerken die ooit ten tijde van de verzuiling niets met elkaar van doen wilden hebben, slaan nu de handen ineen. Dat op zich is al historisch. Overigens bewaren de kerken wel hun eigen identiteit."


Zoals is te zien in het logo?


Inderdaad. Het logo bestaat uit een duif die symbool staat voor de trooster en de geest. De duif heeft een opgaande lijn en verder is er een hart te zien dat refereert aan het hart voor de wijk. Ook zijn er twee kleuren blauw zichtbaar en die verwijzen dan weer naar de diversiteit van de kerken die meedoen."


U zegt dat zich nu al mensen bij de gemeenschapskring hebben gemeld die anders moeilijk vindbaar waren geweest. Kunt u uitleggen hoe dat zit?


"Ik kan niet in details treden omdat je ook te maken hebt met privacy. Laat ik het zo zeggen: "Het ging bijvoorbeeld om iemand die het op veel gebieden zelf wel redt, maar met sommige dingen hulp kan gebruiken. Zo iemand zal normaal waarschijnlijk niet snel iets van een ander vragen, maar kun je nu vrij makkelijk in contact brengen met een vrijwilliger. Meer in het algemeen is het zo dat je als diaconie al moeite hebt om armoede binnen je eigen kerk in kaart te brengen. Buiten de eigen kerkmuren heb je er eigenlijk helemaal geen zicht op."


Van Dalen vervolgt: "Armoede is in dit verband, voor de goede orde, een breed begrip. Ik doel op armoede in de zin van weinig geld hebben, maar ook op armoede in de vorm van eenzaamheid of niet de juiste hulp weten te vinden. Mensen zullen niet snel toegeven dat ze het moeilijk hebben. Zo heb ik mij laten vertellen dat in Zwolle zo'n 270 mensen een beroep doen op de voedselbank en dat men schat dat de doelgroep in werkelijkheid bestaat uit ongeveer vierhonderd Zwollenaren. Dat betekent dus dat een derde van de groep mensen waar het om gaat onzichtbaar blijft. De gemeenschapskring kan het contact wel tot stand brengen."


 

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59