Oorlog op papier in het HCO

Partnerbijdrages

ZWOLLE - Van 10 maart tot en met 24 juni presenteert het Historisch Centrum Overijssel (HCO) de tentoonstelling Oorlog op papier. De tentoonstelling laat zien hoe tijdens de tweede wereldoorlog door de strijdende partijen propaganda werd gemaakt.

Ieder voorjaar duikt de educatieve dienst van het HCO met een klas scholieren het Overijsselse oorlogsarchief in, samen vormen ze zo de basis voor een tentoonstelling. Het thema verschilt per keer, dit jaar is gekozen voor de beïnvloeding van de publieke opinie, propaganda, tijdens de Tweede Wereldoorlog.

28 scholieren uit de havo-4 van Het Etty Hillesum Lyceum in Deventer hebben zich beziggehouden met verschillende vragen over dit thema. Wat is propaganda precies? Wat vertellen de affiches? Hoe werd de boodschap overgebracht en door wie? Ze hebben uit de collectie van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB) te Deventer diverse affiches geselecteerd.

Met het onderzoek van de 28 scholieren is de educatieve dienst van het HCO hard aan de slag gegaan. Zo wordt er in de tentoonstelling een duidelijk onderscheid gemaakt tussen propaganda vóór de Duitse bezetter en propaganda tegen de Duitse bezetter. Soms is de boodschap van de gekozen affiches meteen duidelijk, soms juist heel subtiel of verwarrend.
De scholieren hebben hun mening gegeven over de functie van de propaganda die zij behandelden. Werd er opgehemeld, zwart gemaakt, misleid of hoop gegeven? Het HCO wil alle bezoekers tot nadenken aanzetten over de functies van propaganda.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30