Sinterklaasmuseum terug naar jaren zestig

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Het Sinterklaasmuseum viert haar 5-jarig lustrum met een expositie over intochten van de goedheiligman in de jaren zestig. De expositie gaat van start op 11 november -de dag waarop het vijf jaar geleden is dat 'Sint Maarten' het museum opende- en duurt tot en met 5 december.


Bezoekers krijgen met tal van foto's een impressie van hoe het er decennia geleden toeging tijdens de intochten in Zwolle. Volgens Meine Boonstra van het museum wordt de kijker niet alleen een blik gegund in de geschiedenis van Sint, maar ook in die van de stad Zwolle. "De expositie is wel heel Zwols. Je ziet hoe Sint aan komt met een Vikingschip, maar bijvoorbeeld ook een aankomst bij het Kerkbrugje. Dat zal nu niet meer gebeuren. Wat verder opvalt, is dat ook veel kinderen van tien jaar of iets ouder nog vol enthousiasme langs de kant staan. Mijn idee is dat die kinderen niet meer in de Sint geloven, maar het wel leuk vinden dat er iets lekkers wordt uitgedeeld. Iets wat in die tijd nog bijzonder was. Nu houdt het bij zeven, acht jaar wel op. Toch heb ik niet het idee dat het feest zelf verandert. Het moment dat Sinterklaas arriveert blijft gewoon bijzonder spannend en verwachtingsvol voor de kinderen. Er komt telkens weer een warme deken over de stad te liggen als Sint is gearriveerd."


De keuze voor een tentoonstelling over de jaren zestig is overigens een heel praktische. Want uitgerekend van dat decennium heeft Boonstra via giften heel veel foto-materiaal binnengekregen. Daar komt bij dat het museum erg klein is en je alleen daarom al een selectie maakt. Boonstra: "Wel is het zo dat er ook buiten het museum exposities zijn." Volgens de Zwolse 'assistent-Sint' staan de bescheiden afmetingen een aardige bezoekersstroom niet in de weg. "Ik heb hier al veel bezoekers gehad uit alle windstreken, Fransen, Italianen en Amerikanen bijvoorbeeld. Je ziet dat ook terug in het gastenboek. Ook is er in die vijf jaar tijd veel media-aandacht geweest. Binnenkort is er weer een interview met een Australische tv-zender. Sint gaat dus ook Down Under."


Tot zijn tevredenheid constateert Boonstra dat er veel kleine musea in Zwolle zijn ontstaan. "Het is prachtig dat we met bescheiden middelen bezoekers in Zwolle een gevarieerd aanbod kunnen laten zien. Het wachten is nog op het Kerstmuseum en ik hoop echt dat dat er komt en dan het liefst hier in de buurt."