FUNDATIE fusions vanaf 22 mei stadhuis Zwolle

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages


ZWOLLE - In de reeks FUNDATIEfusions is vanaf 22 mei in de hal van het stadhuis in Zwolle werk van Wil Bouthoorn te zien. Bouthoorn (1916-2004) behoort tot de kunstenaars die na de Tweede Wereldoorlog de figuratieve schilderkunst in Nederland een krachtige nieuwe impuls gaven.


Eind jaren veertig vond Wil Bouthoorn, samen met andere Hagenaars als Hermanus Berserik en Jan van Heel, in de moderne schilderkunst van de Ecôle de Paris het nieuwe elan waaraan na vijf jaren van artistieke stilstand grote behoefte was. Voor Bouthoorn was schilderen een voortdurend balanceren op de grens tussen enerzijds de herkenbare voorstelling en anderzijds de autonome zeggingskracht van vormen, lijnen en kleuren.


De expositie die vanaf 22 mei te zien is in het stadhuis van Zwolle toont een kleine en geconcentreerde selectie werken van Bouthoorn uit de jaren vijftig. Dat is de periode die wordt gezien als de meest bepalende fase in zijn ontwikkeling als kunstenaar. De schilderijen zijn afkomstig uit de kunstcollectie van de Provincie Overijssel, die de werken in de jaren zeventig en tachtig verwierf van Paul Citroen. Bouthoorn en Citroen kenden elkaar van de Haagse kunstacademie, waar Citroen les gaf en Bouthoorn tussen 1937 en 1940 een van zijn leerlingen was. Later ontstond er tussen de twee een hechte vriendschap, gebaseerd op wederzijdse waardering.


De onderwerpen van de schilderijen zijn nog goed herkenbaar. In bijna alle gevallen gaat het om figuren in de ruimte, maar nergens heeft Bouthoorn geprobeerd een zo naturalistisch mogelijke illusie te creren. Minstens zo belangrijk voor hem was het abstracte spel van de ene kleur tegenover de andere, de expressie van een aanzwellende en weer afnemende lijn, de confrontatie tussen een rond en een hoekig vlak, de ruimtelijkheid van licht naast donker. Daarmee zijn deze werken als het ware een aankondiging van de voorstellingsloze schilderijen uit de jaren tachtig en daarna, waarmee Bouthoorn zijn naam definitief vestigde.


Het werk van Wil Bouthoorn is vanaf 22 mei van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur te zien in de hal van het stadhuis. De entree is gratis. Het bezoekadres is Grote Kerkplein 15, 8011 PK Zwolle. Bel voor exacte data en openingstijden: (038) 498 31 38.


Museum de Fundatie ondergaat dit jaar een forse uitbreiding en heropent in december 2012. Naast diverse exposities in en rond Kasteel het Nijenhuis organiseert het museum in de loop van 2012 onder de noemer FUNDATIEfusions een reeks compacte presentaties op openbare plekken in de stad Zwolle. Kijk voor een overzicht van de verschillende FUNDATIEfusions op www.museumdefundatie.nl