Afbeelding
Erik-Jan Berends

De Melkmarkt geeft haar geheimen prijs

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD - Een opgraving op de Melkmarkt, aan de rand van de oudste kern van de stad, tegen het oude riviertje de Aa. “Hier moet ‘het’ zitten”, vertelt stadsarcheoloog Michael Klomp enthousiast.

“Aan de rand zie je die speklagen, zoals we ze noemen. In die laagjes hebben we materiaal gevonden uit de periode 1300-1350. De ‘speklagen’ zijn funderingslagen waarop mensen in de veertiende eeuw hun huizen hebben gebouwd. In de ophopingslagen hebben we echter ook al materiaal gevonden uit de periode 1175-1250, de tijd waarin Zwolle nog geen stadsrechten had. Toen waren er nog geen geschriften en moeten we de kennis dus uit archeologisch onderzoek opdoen.” In de eerste dagen van het onderzoek hebben de archeologen onder meer een hele concentratie krammetjes gevonden. Ze werden gebruikt bij het breeuwen van schepen, weet Klomp. “De naden van schepen werden gebreeuwd met mos en dierenhaar. Daar kwam een latje overheen dat met deze krammetjes werd vastgezet. Er moet hier dus iemand bezig zijn geweest met rivieraakjes met ons sterke vermoeden dat hier een werfje was.”
De archeologen zoeken verder naar perceelsgrenzen, vaak gemarkeerd door rijtjes palen. Dan proberen ze te achterhalen wat de functie van het pand is geweest dat er stond. Klomp: “Ons vermoeden wordt bevestigd dat Zwolle al voor het verkrijgen van de stadsrechten op de Aa was georiënteerd en dat hier al handel plaatsvond.” In de eerste week is tevens een beerput opgegraven, waaruit volgens de stadsarcheoloog 15e en 16e eeuws materiaal, waaronder een paar mooie glazen en een pispot zijn gekomen. “In de komende drie weken hopen we onder meer nog een beeld te krijgen wat voor soort schepen er hebben gevaren, of er hier meer ambachten actief zijn geweest en of we nog oudere sporen kunnen vinden.”

Kaart van de gebieden in Overijssel en Gelderland getroffen door de overstromingen in 1825.
Nieuw project over de Overijsselse watersnoodramp van 1825 en de lessen hiervan voor het waterbeheer van de toekomst Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Theatervoorstelling over het geweten van de laatste secretaresse van Hitler te zien in Odeon Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
De Passerelle, de nieuwe duurzame loopbrug over het spoor, komt naar Zwolle: Aangepast bus- en treindienstregeling Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
112 Zwolle: Bestelbus knalt tegen een lichtmast: Bestuurder spoorloos 112 21 apr, 13:16
Afbeelding
Openluchtbad Zwolle opent deuren op Koningsdag: Voorverkoop tot en met 26 april Algemeen 21 apr, 12:08
Afbeelding
Saxofoonkwartet Quatro Saxophoni bij Theeschenkerij Oldeniel Algemeen 21 apr, 10:02