Afbeelding
Jeffrey Tomberg

Theater Young Ones produceert nieuwe ‘snelkookpanvoorstelling’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) DIEZERPOORT - Twintig jonge spelers, gecombineerd met professionals, gaan deze week bij theater Young Ones bijna dag en nacht aan de slag met de theatervoorstelling Heroin. Op vrijdagavond 23 oktober is de première van het spektakelstuk. 

“Een snelkookpanvoorstelling noemen we het”, vertelt regisseur Jeroen Kriek. “Daarmee hebben we veel ervaring. Door deze werkwijze ontstaat een soort verhevigging; de spelers stijgen boven zichzelf uit.” De nieuwe voorstelling is deels gebaseerd op de tentoonstelling Fearless van de jonge beeldend kunstenaar Emanuel Engelen, die gedurende de speelperiode vrij te bezoeken is in het theater aan de Bisschop Willebrandlaan. 

Database
“Engelen wil graag zonder angst zijn, maar is het niet. Hij gebruikt drugs om zijn angst maar niet te hoeven voelen. Hij zet zijn leven in een database vanuit de behoefte controle te krijgen over zijn grenzenloze bestaan. Ook stond hij vier jaren lang onverwachts bij zijn vader, die zwaar alcoholist was, op de stoep voor het in scene zetten van een videoproductie. Met als doel hem te laten realiseren wat zijn alcoholisme voor het leven van zijn zoon heeft betekend”, voegt pr-medewerker Kelly de Haan toe. “We bewandelen hier wel een beetje een nieuwe weg door theater en beeldende kunst aan elkaar te koppelen.” De spelers, waaronder ongetwijfeld veel ervaringsdeskundigen volgens Kriek, krijgen deze week ook een workshop van Tactus Verslavingszorg.
“Het is geen voorstelling waarbij het vingertje wordt geheven, het laat een mechanisme zien. Zo werkt het”, vervolgt de regisseur. “In deze tijd is er voor veel jongeren de behoefte zich te verdoven, hard te gaan en voor ‘thrill seeking’ met excessief gedrag met seks en drugs tot gevolg. Het ‘moet kunnen’ is een soort lifestye geworden. Ook de media doen aan deze hype mee met quasi-educatieve programma’s als Spuiten en Slikken. Het wordt allemaal normaal gevonden en het idee ontstaat van ‘ik gebruik, dus ik ben’. Het is ook een lastige tijd. Jonge mensen staan onder grote druk: ze moeten presteren, mogen geen fouten maken en moeten snel kiezen wat ze willen. Ze zitten in  een keurslijf en moeten op school zelfs door detectiepoortjes om in hun klas te komen. Ondertussen ontstaat reactie: ze gaan ze op zoek naar betekenis en willen wat voelen: ‘Kan iemand gewoon een arm om me heen slaan en zeggen dat die van me houdt?’”

Liefdeloos
Volgens Kriek reageren we op hoe de politiek met ons omgaat. “Momenteel hard en liefdeloos. Dat resulteert in hardheid en excessief gedrag. We worden ongelooflijk bang gemaakt. Excessief gedrag is een ontwikkeling die je bij elk fin de siècle ziet. Iedereen voelt de tijdbom. We zijn met teveel, de reserves raken op en we leven op een enorme zeepbel. We hebben een enorme schuld die we nooit kunnen afbetalen. De hoofdpersoon in Heroin, een muzikant, probeert door zijn leven in kaart te brengen grip te krijgen. Grip op datgene wat hij meemaakt. Achteraf kan hij dan vaststellen wat hij op dat moment eigenlijk heeft gevoeld en beleefd. Hij zoekt echter naar compassie, affectie en liefde.”

Muziek
Hoe de voorstelling er precies uit zal gaan zien, is nog niet duidelijk. “De titel is gebaseerd op het nummer Heroin van Lou Reed. Artiesten als Herman Brood, Janis Joplin, Jimmy Hendrix en Kurt Cobain komen voorbij. Zij worstelden allemaal met de wereld. Zij hebben wat wezenlijks toegevoegd, maar wel met desastreuze gevolgen. De muziek in de voorstelling is geïnspireerd door Pink Floyd”, verklapt de regisseur.

Kijk voor meer informatie en het bestellen van kaarten op 
www.theateryoungones.nl.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 5 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 6 uur geleden