Afbeelding
Erik-Jan Berends

Speciale huurdersdag voor corporatiehuurders

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Waar in andere steden huurdersorganisaties soms rollebollend over straat gaan, hebben de drie Zwolse elkaar gevonden. Het resultaat is onder meer een gezamenlijk huurdersdag op zaterdag 7 november in wijkcentrum SIO in Zwolle-Zuid.

Jan Besselink, voorzitter van De Woonkoepel (SWZ), Gerhard Gerrietsen, voorzitter van de Centrale Bewonersraad deltaWonen en Henk Loeters, voorzitter van de Centrale Huurdersraad Openbaar Belang kunnen prima met elkaar door één deur. “Wij liggen elkaar goed”, bevestigt Besselink. “In Zwolle zie je tevens dat de corporatiedirecteuren goed samenwerken. Zij juichen ook toe dat we dit overleg hebben.” Inmiddels meer dan een jaar houden de drie huurdersorganisaties intensief overleg. Driekwart jaar geleden ontstond het idee een gezamenlijk huurdersdag te houden. “Alle huurders uit Zwolle die zijn aangesloten bij één van de drie corporaties zijn welkom. Alleen deltaWonen maakt daarbij een klein uitstapje naar Kampen. Haar huurders daar zijn uiteraard ook welkom”, benadrukt het drietal. Tijdens de huurdersdag worden onder meer vier presentaties gehouden, waarvan bezoekers er twee kunnen bijwonen. De themasessies zijn: Woonlastenbeleid, Energiebesparing, Nieuwe woningwet en Wonen en zorg. Voor alle vier zijn deskundigen aangetrokken om de juiste voorlichting te kunnen geven. Ook het Sociaal Team van de gemeente Zwolle is present voor het onderwerp Wonen en zorg. De Woonbond heeft als onafhankelijke organisatie de regie over de dag.

Onrust
Er is volgens de drie voorzitters veel onrust op de huurmarkt. “We houden ons met name bezig met de huurverhogingen en de armoede achter de voordeur. Verder zien we dat mensen langer in een huurwoning moeten blijven wonen terwijl ze dat vanwege leeftijd of gezondheid niet goed meer kunnen. Ook komen mensen uit de zorg in huurwijken wonen wat soms veel onrust veroorzaakt.” De drie organisaties komen op voor hun huurders en zien zichzelf als schakel tussen de huurders en de verhuurder. Via de nieuwe woningwet zien ze verbetering in hun positie. Besselink: “De wet is op 1 juli ingegaan en geeft ons op veel terreinen adviesrecht, zoals over de begroting en bedrijfskosten van de corporatie, maar bijvoorbeeld ook over hoe die het onderhoud regelt.” Over hun positie in de Zwolse huurdersmarkt maken de drie graag een compliment. “Het is in deze stad uitstekend geregeld. We hebben als huurdersorganisaties een prominente plek bij het maken van de prestatie-afspraken; we worden als volwaardige partners gezien.”

Speerpunten
Ze willen ook het misverstand bij veel huurders rechtzetten dat de corporaties ‘stinkend rijk’ zouden zijn.  “Dat is niet zo. De corporaties betalen een flinke verhuurdersheffing aan de overheid. Ze moeten echt woningen verkopen om andere te kunnen renoveren of bouwen”, benadrukt Besselink. De drie komen eens per kwartaal bijeen om af te stemmen wat mogelijk is. Hun organisaties moeten volgens hen hun eigen cultuur houden. Samen hebben ze echter wel de speerpunten voor het Zwolse huurdersbeleid gemaakt. Dat zijn geworden: beschikbaarheid, betaalbaarheid, duurzaamheid, focus op nieuwbouw van goedkope sociale woningen, passend toewijzen en geen verkoop of sloop tenzij... De drie voorzitters doen wel een oproep voor de samenstelling van bewonerscommissies, die hen weer van input kunnen voorzien.

Kijk voor meer informatie over de huurdersdag op 
www.huurdersdag.nl.