‘Seculier Jodendom’ onderwerp van gesprek

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Hoogleraar Irene Zwiep spreekt op zondag 8 november tijdens de zeventiende Samuel Hirschlezing over het Jodendom. Plaats van handeling is de synagoge in de Samuel Hirschstraat.

De titel van de lezing is: 'Heeft seculier Jodendom (de) toekomst?'. De organisatie: “Het Jodendom is altijd veelzijdig geweest. De Nederlandse geschiedenis kent Hoogduitse en Portugese, orthodoxe en liberale, arme en rijke, meer en minder geassimileerde Joden. De orthodoxie is de onuitgesproken norm voor alles wat Joods is en Joods mag heten. Haar trouw aan de Wet staat garant voor continuïteit. Toch wordt er, vooral sinds het midden van de vorige eeuw, op allerlei manieren aan de traditionele pijlers gemorreld. 'Seculier Jodendom' is één van de alternatieven. Altijd individueel beleefd, maar met oog voor gedeelde waarden. Niet religieus, wel Joods. Maar wat is dat 'Joods' dan precies? Is een Jodendom zonder religie eigenlijk wel denkbaar? En zo ja, wat betekent dat voor het rabbinaat, de synagoge, de Joodse gemeenschap, kortom, voor de toekomst van het Jodendom?”

De lezing duurt van 11.00  tot 12.30 uur, de zaal gaat open om 10.30 uur. De toegangsprijs bedraagt 10 euro. Het laatste half uur is er gelegenheid voor vragen en discussie. Belangstellenden kunnen vanaf een kwartier na afloop gratis naar het Joods koor Kachol Lawan luisteren. Daarna kan men tegen betaling van 4 euro om 13.30 uur de tentoonstelling ‘Joods leven in en om Zwolle’ bezoeken en om 14.00 uur deelnemen aan een rondleiding door de synagoge.