Afbeelding

‘Dansen voor Felicia’ schudt stad wakker in strijd tegen borstkanker

· leestijd 2 minuten Algemeen

STADSHAGEN – Haar leven stond even stil en nu zet ze Zwolle in beweging. ‘Dansen voor Felicia’, spontaan ontstaan als actie om geld in te zamelen voor  Pink Ribbon in de strijd tegen borstkanker, was al snel een hit op social media.

De snelheid waarmee dat ging, verbaasde zelfs een toch al positief ingestelde jonge vrouw als Felicia Beltman - Satoor de Rootas. Het is de maandag voor woensdag 21 oktober, de dag waarop de sportaccommodatie van Landstede onderdak biedt aan tientallen dansers die allemaal dansen voor dat ene doel. De dag ook dat Felicia voor het eerst van de morfine af is. Morfine die nodig was om de ergste pijn na een zware operatie te verdoven. Toen de moeder van twee begin dit jaar te horen kreeg dat ze de meest agressieve vorm van borstkanker heeft, kon ze het niet geloven.

“Mijn moeder is aan borstkanker overleden. Toen dat gebeurde, in een periode dat er minder bekend was over deze verschrikkelijke ziekte dan nu, werd mij verteld dat het geen erfelijke variant was maar domme pech.” Inmiddels weet Felicia beter. Het is helaas wel een erfelijke variant. “Dan wordt het echt even donker voor de ogen”, zegt de vrouw, die ondanks de emotionele achtbaan waarin ze belandde – haar tweede kind werd  gehaald om de chemo’s te kunnen starten en het gezin was net verhuisd – pure levenslust uitstraalt.  

Het wrange is dat een kankergezwel bij jonge mensen veel sneller groeit. Niemand denkt dat zij of hij het krijgt, weet Felicia. Mede daarom is de preventie waar Pink Ribbon voor staat, naast onderzoek, zo belangrijk weet ze. Felicia vond dat ze in actie moest komen. Als docent dans zet ze de boel letterlijk in beweging. Helaas kan ze zelf nu niet meedoen. “Ik geef onder andere Zumba-lessen in Zwolle-Zuid. Daar was ik al mee gestopt vanwege mijn zwangerschap. Iedereen die daar danst, ken ik bij naam. Ze leven enorm met mij mee. Ik ben er inmiddels alweer een keer wezen kijken. Stond ik daar zo met al die morfine in mijn lijf”, zegt de Zwolse, terwijl ze iemand uitbeeldt die het allemaal niet zo helder ziet.

De deelnemers aan ‘Dansen voor Felicia’ zullen zich overigens niet alleen aan Zumba wagen.  “Het wordt een combinatie van verschillende dansstijlen. Lekker intensief. Maar ook laagdrempelig. Je kunt, zodra je er zat van bent, er mee stoppen. Meedoen, en dat gebeurt onder leiding van instructeurs, kost vijf euro. Daarnaast kunnen mensen loten kopen en fantastische prijzen winnen. In een recordtempo hebben tal van bedrijven zich aangemeld. Een van de grotere prijzen is een vijf-gangen-lunch bij De Librije.”

De andere prijzen, het zijn er inmiddels meer dan dertig, staan op de Facebook-pagina van Felicia. Opvallende prijzen zijn verder onder meer kaartjes voor The Common Linnets en een leuke wellness bon en diner-bon. En … een zelfportret, gemaakt door de Zwolse kunstenaar Daniel Douglas. Het laagdrempelige blijkt ook uit het feit dat niet-dansers net zo welkom zijn. “Kan je niet dansen of denk je dat je het niet kunt, dan kan je gewoon lekker komen kijken. De bar van Landstede is open.” 

Met vierduizend loten en tientallen deelnemers hoopt Felicia een mooi bedrag in te zamelen. En ja, het zou zomaar kunnen dat ‘Dansen voor Felicia’, al dan niet onder dezelfde naam, volgend jaar wordt herhaald.  “Dat zou mooi zijn, dan kan ik zelf mee dansen.” Wie woensdag mee wil dansen, is welkom vanaf 19.00 uur. Een half uur later begint het spektakel. Alleen een donatie overmaken kan ook. Dat kan door een bedrag over te maken op NL 67 ABNA 0499 0437 90 ten name van L.F. Satoor de Rootas onder vermelding van Pink Ribbon. Alle kleine beetjes zijn welkom om borstkanker eerder op het spoor te komen en zo levens te redden. Felicia zelf krijgt er energie door. “Organiseren is hartstikke leuk om te doen, heb ik ontdekt”, besluit ze.