Afbeelding

Bloemencyclus: Een oneindige stroom creativiteit met hoofdprijs tot gevolg

· leestijd 1 minuut Algemeen

WESTENHOLTE – Schilderen doet ze ook wel, maar als ze moet kiezen legt de kwast het af tegen het bloemschikken. Hoe mooi ook, bloemen zijn vergankelijk en juist daarin zit voor Gerdien Vinke de uitdaging. Telkens opnieuw beginnen om wat moois te maken.

Het was met deze continue stroom creativiteit waarmee ze onlangs de jury van Groei en Bloei voor zich wist te winnen. Ze mag zich Nederlands kampioen bloemschikken noemen bij de semiprofs. Een titel die ze al eens eerder wist te winnen. 

Harmonie en contrast

Vinke: “Dit jaar was het thema ‘Zien en eten’, een paar geleden was dat ‘Nijmegen in de Romeinse tijd’.” Laatstgenoemd onderwerp mag dan het meest abstract lijken – want tja, tweeduizend jaar teruggaan in de tijd vergt wat van je voorstellingsvermogen – eigenlijk is Vinke op haar eerste zege nog een beetje trotser. Ze bedacht destijds een soort vaas in de vorm van een Romeinse leren rok. Daarboven  bloemenpracht van typische herfstkleuren. Heel anders dan het bloemstuk waarmee ze nu won. Oranje en blauw strijden hierin om de voorrang. Geen kleuren die lijken te versmelten maar een lekker contrast. Met eetbare elementen erin. Naast een eigen werk meebrengen, moet je verplicht ook een bloemstuk op locatie maken.  Dat brengt dan zeker meer stress met zich mee? Nou, dat is maar net hoe je het ziet, blijkt uit het antwoord van Vinke. “Een nachtje vorst kan je werk behoorlijk schaden en dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen. Bij werken op locatie speelt dat probleem niet. Alles wat je nodig hebt, ligt op je te wachten.” Het bloemstuk dat je ter plekke moet maken, is niettemin een heel serieus meetmoment wat betreft jouw creativiteit als bloemschikker. Vinke: “Bij een werk dat je meebrengt weet de jury niet zeker of jij het helemaal zelf hebt bedacht, of dat een voorbeeld uit een vakblad als inspiratiebron heeft gediend. Onder druk moeten presteren daarentegen laat zien wat je echt kunt.”

Vinke kreeg in totaal 135 punten van de jury. Drie tiende punt meer dan de nummer twee. “De verschillen zijn niet altijd zo klein.  Heel groot meestal ook niet. Iedereen die meedoet aan dit Nederlands Kampioenschap is goed.”

Het deelnemersveld is ook best groot. Bloemschikken wint, dat is althans de beleving van Vinke, aan populariteit. “Dat komt mede door tv-programma’s waarin bloemen een rol spelen. Net zoals kookprogramma’s een impuls zijn voor lekker thuis koken. Bloemschikken had lang tijd een wat stoffig imago. Ik merk echter dat steeds meer mensen ontdekken hoe leuk het is. Van een mooi werk kan je echt genieten. Soms staan voorbijgangers even stil bij mijn huis. Dan kijken ze naar een bloemstuk bij mij op de vensterbank, door mij ook wel de etalage genoemd.”

              

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 6 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 22 uur geleden