Lars Veldwijk wordt naar de grond getrokken door Mark van der Maarel. Penalty voor PEC Zwolle.
Lars Veldwijk wordt naar de grond getrokken door Mark van der Maarel. Penalty voor PEC Zwolle. Pedro Sluiter

‘Achteraf is het makkelijk praten, maar ik had hem ook kunnen missen’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Lars Veldwijk is een aardige jongen. De topscorer van PEC Zwolle staat al bijna vijf wedstrijden droog als hij tegen FC Utrecht een uitgelezen scoringskans aan zich voorbij laat gaan. Stef Nijland bewijst zichzelf en Zwolle echter een slechte dienst. 

Omdat aan de andere kant Sebastien Haller, in de blessuretijd van de tweede helft, laat zien hoe je wel een strafschop neemt, verliest PEC Zwolle voor de tweede keer op rij een thuisduel (1-2). “Wij waren de betere ploeg en hadden verdiend om te winnen”, merkt trainer Ron Jans terecht op. “We hebben vier kopkansen gehad, waarvan er wel eentje in mag.”
Ook PEC Zwolle-FC Utrecht is niet de wedstrijd van Veldwijk, die de laatste van zijn zes competititietreffers maakte op 19 september tegen ADO Den Haag. Tegen FC Utrecht is de van Nottingham Forest gehuurde spits wel weer dichtbij. Zoals bij de 1-0 van Wouter Marinus na een kwartier spelen. Veldwijk reageert alert op een slechte terugspeelbal, maar zijn inzet wordt door Robbin Ruiter gekeerd. Via Ryan Thomas komt de bal bij Marinus en die schiet in de korte hoek raak. Na de 1-1 van Utrechts topschutter Haller -prima aanname en dito afronding- kopt Veldwijk twee keer gevaarlijk op doel. In de slotfae van een aardige eerste helft zijn Timo Letschert en Kristoffer Peterson uit corners van Utrecht nog dichtbij.
Grote kansen blijven na de pauze uit, totdat de spreekwoordelijke nachtkaars plotseling oplaait en de proporties van een uitslaande brand aanneemt. Een mislukte kopbal van Veldwijk en een schotje van Haller gelden als voorbode op een knetterende slotfase waarin Veldwijk in de 85ste minuut eindelijk lijkt te doen waarvoor hij in het veld staat. Na een prima aanname verdient hij een strafschop, en krijgt Utrecht-aanvoerder Mark van de Maarel rood. Waar iedereen de topscorer zelf achter de bal verwacht, is het Nijland die mag aanleggen. “Hij was vorig jaar de nummer één en ik zat niet lekker in de wedstrijd. Ik had wat gemiste kansjes. Hij staat nog op nul goals en doet hartstikke zijn best op de training”, zegt Veldwijk over het afstaan van de penalty. 

Nijland schiet de bal hoog over en kan wel door de grond zakken. “Dat is al de tweede keer dit seizoen”, baalt de concurrent-spits van Veldwijk. ”Ik zou het liefst het veld afstappen”, verzucht Nijland, die naar eigen zeggen zijn lichaam te ver achterover helt waardoor de bal te veel hoogte krijgt. Het past wel een beetje in het seizoen van Nijland, die net als vorig seizoen genoegen moet nemen met een rol als reserve-spits, maar met zijn invalbeurten nu veel minder succesvol is. “Achteraf is het makkelijk praten, maar ik had hem ook kunnen missen”, zegt Veldwijk.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 21 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 21 uur geleden