De geplaagde coach Roel Stofmeel geeft instructies.
De geplaagde coach Roel Stofmeel geeft instructies. Pedro Sluiter

Hockeycoach Stofmeel geeft ook na achtste verlies de moed niet op

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)
ZWOLLE - Het is Super Sunday op het zonnige Het Hoge Laar, waar zowel de hockeymannen als vrouwen van HC Zwolle in actie komen. Maar voor de hockeydames blijft ook tegen Craeyenhout de zo vurig gehoopte superdag uit. De jonge Zwolse ploeg verliest met 4-5.

Zo snel mogelijk punten pakken, geen degradatiezorgen en lekker meedoen in de middenmoot van de overgangsklasse. Dat was het adagium van trainer Roel Stofmeel. Maar na zeven duels staat de teller nog op nul en is het water de Zwolse vrouwen tot de lippen gestegen. “Ik geef toe dat de druk steeds groter wordt. Toch houd ik het vertrouwen in deze selectie. Ik heb nog nooit in mijn sterkste opstelling kunnen spelen en welbeschouwd zijn we maar in twee wedstrijden echt door het ijs gezakt. Maar de ondergrens is veel te laag. We hebben nog geen goed basisniveau”, geeft Stofmeel toe. 

Hij moet het ook tegen Craeyenhout doen zonder de geblesseerde keepster Caren van der Harst. B-junior Nadia Huigen staat daarom weer in het doel. Het is eigenlijk het verhaal van dit seizoen. “Vorige week speelden er acht jeugdspeelsters. Er zit best veel potentie in deze hele jonge ploeg, maar in deze fase moeten er punten komen. Je kunt niet even rustig bouwen.” Tegen de fysiek sterke en goed ingespeelde middenmoter Craeyenhout wil de coach met snel spel en de lange bal de ruimtes graag benutten om directe duels zoveel mogelijk te ontlopen. Al na een kwartier lijkt dat zijn tactiek de prullenbak in kan als de formatie uit Den Haag snel op een 0-3 voorsprong komt. ”We begonnen zo zwak en geven zomaar twee strafballen weg“, baalt Stofmeel. 

Niemand geeft nog een stuiver voor de Zwolse winstkansen, maar na de 1-3 van Lana Hupkens staat het zomaar 3-3 via Suzanne Meijering na een benutte strafcorner en een rake strafbal. Direct na rust lijkt HC Zwolle zelfs op voorspong te komen, maar een geweldige klap van Cindy Dekker spat op de lat. “Normaal zit zo’n bal, maar dit is dus de bekende gifbeker. In die fase was ik ook dik tevreden over ons spel. We speelden echt op overgangsklasseniveau. Dat het toch nog 3-4 wordt is een lelijke tegenvaller.” 

Ook na de 3-4 toont de thuisploeg veerkracht. Uit een scrimmage tikt Raisa Kerssies binnen en ligt het eerste punt voor het oprapen. In de slotminuten gaat het alsnog mis als Nadia Huigen wordt verschalkt met een score in de lange hoek. “Daar zijn zij dan net even iets slimmer in. Hier had meer ingezeten. Maar we wanhopen niet. Voorlaatste QZ heeft ook verloren. Dat wordt onze eerste tegenstander. Dan moet het gebeuren.” 
De cruciale wedstrijd in Nijmegen begint zondag om 12.45 uur.