Ewoud Kloos (14) tegenover international Worthy de Jong.
Ewoud Kloos (14) tegenover international Worthy de Jong. Pedro Sluiter

Landstede Basketbal blijft winnen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE - Man van de wedstrijd, Ewoud Kloos, verlaat in de vierde periode het veld met een bebloed gezicht. Mede dankzij zijn, nieuw hervonden, scoringsdrift wint Landstede Basketbal ook de derde wedstrijd van het seizoen. De man die bij Landstede bekend stond als hard werkende verdediger laat zich dit seizoen gelden als schutter.

Kloos komt pas na een tijdje weer uit de kleedkamer en spoedt zich met een verband om zijn gezicht naar het ziekenhuis. Een reactie op zijn doorslaggevende scores zit er niet in. “Nee sorry, het moet gehecht worden. Volgende keer weer.”
Met een gehavende Kloos als symbool voor een niet aflatende vechtmachine is Landstede na drie wedstrijden in de Eredivisie nog ongeslagen. Zeer verrassend, ook voor trainer Herman van den Belt. “Ik had verwacht de eerste twee wedstrijden met twintig punten te verliezen. Maar met elkaar vinden ze toch een manier. Ze gunnen elkaar wat. Het is een goeie groep.”

Tegen ZZ Leiden draait Landstede aan het begin van de derde periode een 31-35 achterstand om in een 43-35 voorsprong. Daar zit een serie van drie achtereenvolgende driepunters bij. De bommetjes vallen de hele wedstrijd op het juiste moment. Dat bewijst Kloos in de buzzer van periode drie als hij met een schitterende driepunter de voorsprong naar 52-44 tilt. Landstede loopt in de laatste periode uit naar 73-58. Kloos en Grant Gibbs zijn topscorer met zestien punten. Dat Kloos het netje wel weet te vinden, wisten nieuwelingen Jessey Voorn en Craig Osaikhwuwuomwan al langer. Zij kenden hem vroeger als scorende speler en wezen Van den Belt daarop. “Wij kenden hem als een bescheiden, prima teamspeler”, zegt de trainer. “In Spanje mocht-ie niet schieten. Bij Den Helder ook niet. Maar hij laat het nu zien. De credits gaan naar hem. Hij staat na de training altijd nog extra ballen te gooien.”