Bekersprookje Berkum ten einde

(door Mark de Rooij)
ZWOLLE – Berkum is uitgeschakeld in de derde ronde van de KNVB door een kansloze nederlaag tegen HHC Hardenberg  (0-3).
Op een volgepakt Sportpark Vegtlust ontving Berkum (uitkomend in de eerste klasse) voor de derde ronde op rij een topklasser en die derde bleek er één teveel . Berkum bood in de eerste helft aardig partij aan huidige de nummer zes van de zaterdagtopklasse en hield het gevaar in het eerste half uur op afstand. Door persoonlijke fouten ging het voor de rust toch nog mis, tot twee keer toe.
Eerst was er de miscommunicatie tussen doelman Matthijs Bouwhuis en centrale verdediger Dirk Muis waar Rob van der Leij van profiteerde. Ex-HHC’er Muis schermde een diepe bal af en rekende op zijn keeper, maar Van der Leij kwam tussenbeide en kon de bal zo in het lege doel kon lopen. Op slag van rust leidde balverlies op eigen helft van Johnsen Bacuna de 0-2 in. De sterke Jan Hooiveld pikte de bal op, dribbelde richting strafschopgebied en gaf de bal mee aan Dennis Krohne, die beheerst afrondde. Bacuna was de grote man in de bekerstunt tegen JVC Cuijck in de tweede ronde, maar kampte de laatste weken met een enkelblessure waardoor hij pas een dag voor de wedstrijd weer kon trainen. Ook hij kon deze dinsdagavond het verschil niet maken voor Berkum.
Vijf minuten na de pauze was de wedstrijd gespeeld toen opnieuw Van der Leij scoorde. Bouwhuis keerde de eerste inzet van de aanvaller, maar kon niet voorkomen dat de omhoog gecaramboleerde bal op de doellijn alsnog door Van der Leij werd binnengewerkt. “Bij 0-2 heb je nog een beetje hoop, bij 0-3 niet meer”, zegt trainer Willem Brouwer.
Berkum creëerde in de hele wedstrijd welgeteld één honderd procent-kans, net voor de 0-1. Met een strakke pass bereikte William Potkamp Chris van der Meulen, maar op het moment dat Van der Meulen dacht af te ronden klonk de fluit. Scheidsrechter Ed Janssen (bekend van de Eredivisie) zag op zo’n twintig meter van het doel een overtreding van Bacuna, die daarvoor geel kreeg.
Brouwer: “We hebben een mooi bekerseizoen gehad. TEC terecht gewonnen, daarna een spektakel tegen JVC Cuijck.  We gaan er met opgeheven hoofd uit.”