Afbeelding

Verdachte drugsbroers komen vrij

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (tekst: Juridisch Persbureau Zwolle) – Ze worden door justitie gezien als leden van een gewelddadige organisatie, die op ‘intimiderende wijze’ probeerde de cocaïnehandel in Zwolle over te nemen. Toch wordt het voorarrest van de gebroeders M. geschorst en komen ze, na bijna zeven maanden, vrijdag op vrije voeten.

De reden: het is nog niet duidelijk wanneer de strafzaak inhoudelijk kan worden behandeld, dat kan wel voorjaar van 2016 worden. Of later. In april dit jaar werden de broers met anderen opgepakt, na een periode waarin de politie hun gangen na was gegaan via telefoontaps en observaties. In de auto van de 21-jarige A.M. werd een vuurwapen gevonden, op een moment dat er vanuit die auto gedeald werd.  Zijn broer I.M. (22) was toen net een maand op vrije voeten, na hechtenis vanwege de ontploffing in zijn shoarmazaak Da Vinci in maart vorig jaar. Hij wordt ervan verdacht de ontploffing te hebben veroorzaakt, voor het opstrijken van verzekeringsgeld. Maar in die zaak is het onderzoek nog lang niet afgelopen.

Informatie van de Criminele Inlichtingen Eenheid (CIE) zette de politie vorig jaar op het spoor van de broers vanwege de harddrugshandel. Ze zouden zo’n 160 klanten hebben gehad. Achttien daarvan zijn opgepakt en als getuigen gehoord. Op verzoek van de advocaten worden zij nog eens bij de onderzoeksrechter bevraagd. Die verhoren zijn pas half januari gepland. Het is de vraag of ze allemaal komen opdagen. Zo niet, dan kan dat weer vertraging opleveren. De aanklager wees erop dat de broers een angstcultuur hebben veroorzaakt, waardoor mensen bang zouden zijn om te verklaren.

De verdediging wil onder meer kunnen checken of belastende afgeluisterde telefoongesprekken in het dossier wel allemaal gaan over drugshandel. Er wordt namelijk ook geregeld gesproken over auto-onderdelen, en verdachten zijn bij observaties ook gezien met sjouwen van dergelijke voorwerpen.

De advocaat van de oudste broer schetste het nabije toekomstperspectief van zijn cliënt. Na zijn vrijlating wil I.M. beginnen met een bezorgservice, ‘voor broodjes thuis’. Hij zou daar, vanuit de gevangenis, al folders voor hebben laten drukken en een optie hebben op een loods als bedrijfsruimte.

 

Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50
Wethouder Dorrit de Jong probeert de 96-jarige Ger Bos te beschermen tegen de regen.
Ook Zwolle heeft nu eigen ANWB AutoMaatje Algemeen 17 apr, 17:37
Afbeelding
Genieten van slotpresentatie tijdens Klarinetweekend in Zwolle Algemeen 17 apr, 16:59