Afbeelding
Elvado Fotografie

Vrijwilligers gaan 1.750 kerstpakketten maken

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE - De vrijwilligers voor de jaarlijkse kerstpakket-tenactie zijn alweer volop in touw. De actie wordt gecoördineerd vanuit de Koningskerk, maar georganiseerd voor en door heel Zwolle, benadrukt Jan de Beer.

De organisatie heeft voor de actie 596 vrijwilligers nodig, waarvan er zich al 310 hebben aangemeld. Er zijn er dus nog 286 nodig. “Mensen kunnen zich gemakkelijk inschrijven via onze site www.kerstzwolle.nl. Ze kunnen er precies aangeven wat ze willen doen en het is voor maximaal twee uur. Onder het motto: vele handen maken licht werk, zullen we maar zeggen”, legt De Beer, één van de zes organisatoren, uit. Hij is blij met de grote betrokkenheid voor de actie in Zwolle, met name ook van de gemeente en diverse organisaties en bedrijven als de Rotary. De producten voor de pakketten worden jaarlijks bijeengebracht door bedrijven en vooral ook particulieren. De Beer: “We hebben daarvoor inmiddels een heel netwerk opgebouwd. Maar het belangrijkste voor ons is wel het inzamelweekend op 11 en 12 december. Dan staan onze vrijwilligers bij tien supermarkten in de stad: alle Jumbo’s en twee vestigingen van Albert Heijn. Klanten worden dan gevraagd wat levensmiddelen te doneren. Dat levert ons altijd veel op. Bijna iedereen schenkt wel een pot pindakaas of een pak hagelslag.” Om alle pakketten te vullen, zijn zo’n 35.000 producten nodig die een gezamenlijke waarde van ongeveer 100.000 euro vertegenwoordigen. De kwaliteit van het pakket is voor De Beer heel belangrijk. “We willen er goede eerste levensbehoeften in hebben, dus bijvoorbeeld geen chocoladeletters. We doen ook geen vulsel in de dozen; ze moeten compleet gevuld zijn met producten.”

Inpakken
De Koningskerk is in 2006 begonnen met de actie, maar sinds 2012 is de actie breed getrokken naar de hele stad. “Sindsdien vragen we ook allerlei organisaties buiten de kerk om mee te doen”, vervolgt De Beer. “Het begon klein met een actie voor de Voedselbank. Zo verstrekten we in 2012 350 pakketten. In 2013 waren dat er 826 en in 2014 1.100. Dit jaar gaan we 1.750 pakketten maken.” Het werk wordt allemaal gedaan door vrijwilligers die één à twee avonden aan het inpakken zijn. Een hele organisatie om dat efficiënt te doen, volgens de organisator. “Met zijn zessen coördineren we dit werk. In totaal 29 Zwolse maatschappelijke organisaties, waaronder bijvoorbeeld het Leger des Heils, de Voedselbank en de Vrienden van de Herberg  leveren de pakketten uit. Ook daarbij proberen we gezamenlijk zoveel mogelijk vinger aan de pols te houden om bijvoorbeeld te voorkomen dat iemand bij wijze van spreken 29 pakketten krijgt. We kunnen helaas niet helemaal voorkomen dat er mensen zijn die meer dan één pakket ontvangen. Sommige organisaties houden namelijk geen adressenbestand bij.”

Op het moment voor zijn herstel haatte hij zichzelf. "Mijn leven was toen een neerwaartse spiraal naar de hel."
Ruben Runhaar debuteert met autobiografie 'Lieve klootzak' Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
De Vuurvogel opent Bevrijdingsfestival met Erik Mesie en Bas Treub Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Zo'n driehonderd toeschouwers genieten van uitzwaaiconcert Meander Bigband Algemeen 22 uur geleden