Afbeelding
Pedro Sluiter

Wereldkampioen Rienks heeft de verenigingen voor het uitzoeken

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Of er een topsportloopbaan inzit weet hij nog niet. Maar het roeien opent nu al deuren voor Ralf Rienks. De zoon van roeilegende Nico Rienks werd deze zomer in Rio de Janeiro juniorenwereldkampioen in ‘De Acht’.

Mensen die er verstand van hebben zeggen dat Ralf (18) dezelfde stijl heeft als zijn vader (53). “We doen het allebei op souplesse. We zijn allebei niet de sterkste van de boot”, weet Ralf, die vroeger weinig meekreeg van de roeicarrière van senior, alom beschouwd als Nederlands roeier van de eeuw. Nico Rienks won in 1988, 1992 en 1996 een medaille op de Olympische Spelen (goud, brons en goud). Ralf was toen liever aan het voetballen, of aan het tennissen. “Ik zat op mijn zesde al wel voor het eerst in een roeiboot, maar ik vond het nooit echt leuk. Spelletjes doen vond ik veel leuker. Tennis, voetbal. Lachen met m’n vrienden. Twee jaar geleden ben ik pas vol voor het roeien gegaan.”

Het voorbeeld van broer Rik, die ook op het junioren WK roeide en daarna de studentenverenigingen voor het uitzoeken had, sprak hem aan. Hij ging serieus trainen (elke dag anderhalf uur en in de zomermaanden nog meer), maar bleef ook serieus op school.

Rienks behaalde dit jaar zijn VWO-diploma aan het Celeanum in Zwolle en is in Delft begonnen aan een studie klinische technologie. Rienks merkte dat het lekker binnenkomen is bij een studentenvereniging als wereldkampioen roeien. “Ik werd meteen al gevraagd om te komen roeien bij een hogere groep. En in Delft wilden ze me graag hebben”, aldus Rienks, die kon kiezen uit meerdere verenigingen. Ook over de grens opent de gouden plak deuren. Dankzij de wereldtitel zitten er Amerikaanse universiteiten achter hem aan. Twee van de jongens met wie Rienks in Rio wereldkampioen werd (Maarten Hurkmans en Michiel Mantel) studeren al met een dikke roeibeurs in de VS. Na het afgelopen WK klopten ze ook bij Rienks aan, maar die hield de roeiboot nog even af. “Ik twijfel. Ik zit heel goed in Delft. Om dat te verlaten is lastig. Misschien is zelfs Harvard dat niet waard.”

Ralf was zondag even terug bij De Zwolsche Roei en Zeilvereniging, die hem huldigde voor de wereldtitel die hij met de ‘Junioren Acht’ in augustus behaalde.

Voor de ‘Junioren Acht’ een mooie gelegenheid om nog even te trainen voor de laatste wedstrijd die zij als junioren gaan varen, een week later in Basel. Hierna gaan ze ieder hun eigen weg. Rienks zegt niet dat hij alles op alles zet om in de voetsporen te treden van zijn vader (als olympisch kampioen). “Dat zou heel vet zijn, maar of dat er van komt, zien we de komende jaren wel.”