'Kans op archeologische vondst tussen Zwolle en Wijthmen groot'

Algemeen

ZWOLLE - Rijkswaterstaat voert vanaf 16 november archeologisch veldonderzoek uit voor de verbreding van de N35 Zwolle-Wijthmen. Verspreid over het gebied worden twaalf proefsleuven van circa 75 meter lang en 1 meter diep gegraven. Over ongeveer drie maanden zijn de resultaten bekend kondigt Rijkswaterstaat aan.

“In opdracht van Rijkswaterstaat voert de gemeente Zwolle het onderzoek uit. Allereerst bepalen de onderzoekers of er archeologische vindplaatsen binnen het wegtracé aanwezig zijn, hoeveel dit er zijn en waar ze liggen. Daaropvolgend beoordelen zij wat de specifieke activiteiten ter plaatse waren, uit welke periode deze stammen en hoe groot de vindplaatsen zijn.”

De kans dat de archeologen op het nieuwe wegtracé iets van waarde vinden is volgens Rijkswaterstaat groot. “Uit eerder archeologisch onderzoek is gebleken dat in Wijthmen vindplaatsen aanwezig zijn uit de Prehistorie, Romeinse tijd, Middeleeuwen en Vroegmoderne Tijd. Dit heeft te maken met de ligging op een natuurlijke zandhoogte in de nabijheid van een oude loop van de Overijsselse Vecht.”

Planning

Er lopen al diverse voorbereidende werkzaamheden voor de nieuwe N35 Zwolle – Wijthmen. Het gaat onder meer om de verwerving van de gronden, het opstellen van het contract voor de uitvoering, de benodigde onderzoeken en het contracteren van de aannemer. Als alles volgens planning verloopt wordt de weg eind 2018 opengesteld.

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 6 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 7 uur geleden