Afbeelding
Erik-Jan Berends

Nieuw boek over de IJssel deelt de rivier op in twintig stukjes van vijf kilometer

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – ‘De IJssel, Jong en slingerend’ is de titel van een nieuw boek over de rivier dat donderdag is verschenen. Auteur Koos Termorshuizen knipte de rivier voor zijn boek op in twintig hoofdstukjes, ieder vijf kilometer beschrijvend.

“Ik heb het boek geschreven voor iedereen die op de een of andere manier in de rivier is geïnteresseerd”, vertelt hij. “Natuurlijk lukt dat niet volledig in 192 pagina’s, maar ik heb het ook vooral gemaakt om de nieuwsgierigheid op te wekken.” Na boeken over de Eem en de Rotte kreeg Termorshuizen de smaak van het schrijven van boeken over rivieren te pakken. ‘Omdat iedereen langs de IJssel vindt dat het de mooiste rivier van Nederland is’, besloot hij daarvan zijn derde productie te maken. Zijn formule is de beschreven rivier in gelijke delen ‘op te hakken’. “Elk deel krijgt zijn eigen aandacht. Eerst heb ik gekeken hoe lang de IJssel is en daarna ben ik er een aantal keren langs gefietst met mijn fototoestel. Verder heb ik veel boeken gekocht en heb ik mensen geïnterviewd. In de verhalen staat soms wat historie en de foto’s staan er uiteraard bij.”
In de voorbereiding las de auteur dus al een aantal boeken over de IJssel. Hoe anders is dan zijn uitgave? “Ik heb echt een andere insteek gekozen en de aandacht ligt op het water. Zo heb ik mensen geïnterviewd die er al heel aan wonen, maar ook bijvoorbeeld Dirk Jan van Swaay die in het veerhuis van ’t Kleine Veer in Zwolle-Zuid woont.”


De meest opvallende conclusie was voor Termorshuizen dat de IJssel korter is dan overal staat beschreven. “Als je op Google kijkt, zie je overal dat de rivier 125 kilometer lang is, maar ze is maar 114 kilometer. Belangrijkste oorzaak is dat, vooral in de jaren vijftig, veel bochten zijn afgesneden.” Verder heeft hij ervaren dat de IJssel van begin tot eind erg geschikt is om langs te fietsen. “Er komen weinig auto’s over de wegen en zo fiets je steeds lekker in de natuur. Van de steden heb je geen last; óf ze liggen een stukje van de rivier af óf ze zijn heel mooi. Die zijn overigens ook weer heel verschillend. Waar Doesburg een heel modern front aan de rivier heeft, zijn veel andere juist heel oud.”
Qua vormgeving heeft de uitgever besloten de boek in een liggend formaat te drukken. “Een heel logische keuze”, vindt ook de auteur. “Het is mooi, want het geeft een heel andere indruk. Tegelijk vanzelfsprekend, omdat het landschap heel plat is en mensen nu eenmaal de ogen ook naast elkaar hebben.”
De IJssel, Jong en slingerend (ISBN 978 94 6262 059 9) is in de boekhandel verkrijgbaar voor 22,50 euro.