Afbeelding

Veelpleger ontsnapt uit inrichting: spoor aan diefstallen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) –  De maatregel voor veelplegers (ISD) vond hij maar ‘poppenkast’, en dus ontsnapte de 27-jarige J.K., van oorsprong uit Zwolle, voor de derde keer uit de inrichting in Rekken waar hij met deze maatregel zat opgesloten. In ’s Heerenbroek, Zalk, Kampen en Zwolle hebben ze het geweten: daar werden in juli en begin augustus diverse diefstallen gepleegd van auto’s, computers en een kajuitbootje.

Niet dat al die diefstallen direct aan K. kunnen worden toegeschreven, moest ook de officier van justitie in Zwolle toegeven tijdens de behandeling van acht misdrijven waarbij de man betrokken zou zijn geweest. In de meeste gevallen was er hooguit sprake van heling. Niettemin eiste ze vanwege het forse strafblad van de verdachte voor de helingen twee jaar cel, onvoorwaardelijk.

Na zijn ontsnapping op 21 juli trof K. op weg naar Zwolle in Hengelo een auto met de sleutels er nog in. Dat was ook de enige diefstal die hij toegaf. Daarmee kwam hij naar deze contreien. In ’s-Heerenbroek werd een auto gestolen, vanaf een oprit. De eigenares is er achteraan gegaan, maar verloor haar bezit uit het oog. De auto kwam later in Zalk in beeld van de politie: hij was tegen een op een oprit staande auto gebotst. De bestuurder ging ervandoor. Even later werd K. op een fiets in de buurt aangetroffen. Ook die fiets was gestolen.

Voor de rechtbank zei K. dat hij wel in de auto had gezeten, maar niet de bestuurder was geweest. Dat was een niet nader te noemen vriend van hem geweest, hij wist niks van een diefstal. Datzelfde verweer gold voor een in Kampen gestolen auto, waar zijn vingerafdrukken waren aangetroffen. Vanaf een ligplaats aan de Frieseweg in Kampen werd vervolgens een kajuitbootje gestolen. Die bleek later te liggen aan de Westerveldse kolk. K. had hem geleend van een vriend, zei hij, zodat hij een plek had om te overnachten. Een computer die in Zwolle was gestolen en bij hem was aangetroffen? “Die kon ik kopen van een vriend.” En zo ging het maar door.

De rechtbank twijfelde uitgesproken aan de intentie van K. om ‘schoon schip’ te maken. Steeds als het hem het vuur na aan de schenen werd gelegd, zei hij: “ík weet het niet meer, terwijl geheugenverlies volgens de rechtbank voor zo’n jonge man opmerkelijk is. Sinds zijn achttiende is hij al op het verkeerde pad, met als resultaat een strafblad van 39 pagina’s aan vermogensdelicten. Alle trajecten die zijn ingezet zijn tot nu toe mislukt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

 

 

 

 

 

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen gisteren
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 18 apr, 11:09