Afbeelding
Erik-Jan Berends

Filmtheater Fraterhuis presenteert 'Weekend van de Korte Film'

· leestijd 1 minuut Cultuur

(door Erik-Jan Berends) BINNENSTAD - Filmtheater Fraterhuis houdt op zaterdag 28 en zondag 29 november voor het eerst het ‘Weekend van de Korte Film’. Rond diverse thema’s kunnen bezoekers samengestelde programma’s bekijken.

“We zijn geïnspireerd door het Beeldbuis Filmfestival”, legt medewerker Educatie Jessica Koek uit. “Wij zijn deze filmweek gaan organiseren na overleg met creatief productent Bart Jansen, drijvende kracht achter dat festival, die heeft besloten daarmee te stoppen.” Jansen werkt sinds enige jaren samen met de Zwolse videokunstenaar Douwe Dijkstra die met zijn korte film ‘Voor Film’ was genomineerd voor een Gouden Kalf. Op zaterdag 28 november houden zij samen een college voor de Fraterhuis Academie over de korte film. 
“Als je nu niet voor continuïteit van het Beeldbuis Filmfestival zorgt, komt het er niet meer van”, sluit Henriëtte Boerhof, directeur van Filmtheater Fraterhuis, aan. “Maar uit respect voor de makers van het festival wel onder een andere naam. We hopen het ‘Weekend van de Korte Film’ tot een volwaardig onderdeel van onze programmering te maken.” Waar het festival vooral een competitieprogramma kende, pakt het filmtheater het anders aan. Ze presenteert onder meer een regioprogramma met Zwolse filmmakers, waarin een film over het Zwolse Dominicanenklooster en de ‘making of’ van een film over de Kunstroute naar de Zwolse binnenstad die momenteel wordt aangelegd te zien zijn. Koek: “We hebben vijf blokken samengesteld van ieder tien tot twaalf korte films. Alleen het Regio-programma op zaterdagmiddag kent een competitie-element. De andere thema’s zijn: De Nederlandse animatiefilm, Dans in de korte film, Humor in de korte film en De korte film als droom. Het zijn allemaal Nederlandse producties.”
Het filmweekend kent een randprogrammering met een reizende bios in een Daf 33. Op zaterdagavond is er verder een Pop-Up cinema in Club Cele met twee korte films over de openbare ruimte. Op de zolder van Filmtheater Fraterhuis zijn op zondagmiddag films via een oude toverlantaarn te bewonderen.
Het ‘Weekend van de Korte Film’ past volgens Boerhof helemaal in deze snelle tijd. “Bezoekers zullen ontdekken dat een korte film niet oppervlakkig hoeft te zijn. Integendeel. Het dwingt de maker juist te kiezen wat hij in korte tijd wil vertellen en op welke mooie locaties hij zijn shots wil opnemen. Er is meer experiment en dus is het ook bij uitstek de plek waar je nieuw talent vindt. Bij al die korte films vind je er altijd een paar die je enorm verrassen.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 21 uur geleden
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 21 uur geleden