Afbeelding
Hans Smit / Sportief Zwolle

VVOG te sterk voor Berkum

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt) ZWOLLE – Een half uur na de bekerwedstrijd Berkum tegen VVOG (1-3). “Da’s een grondige nabespreking”, zegt Frans Koornberg tegen de verslaggever die bij de Berkum-kleedkamer staat te wachten. De goalie van VVOG lacht. “Of krijgen ze een donderspeech? Zo’n drama is het toch niet?”

Nee, zo’n drama is het zeker niet. Eersteklasser Berkum biedt tegen hoofdklasser VVOG meer dan alleen goed tegenspel en is in de eerste helft zelfs geruime tijd de bovenliggende partij. De thuisploeg komt na een weifelend en voorzichtig begin onnodig op achterstand als doelman Bjarn Onderstal een ongevaarlijke voorzet compleet verkeerd inschat. Jan Jurriën Hop schrikt zo hard van het cadeautje dat hij het maar met moeite uit het pakpapier krijgt en de bal bijna klungelig over de doellijn werkt.

De blunder is voor Berkum het sein om alle schroom overboord te gooien. VVOG wordt over het hele veld vastgezet, verdedigers worden opgejaagd om een foutje te maken en aan de hand van de uitblinkende linksbuiten Johnsen Bacuna speelt Berkum VVOG tot de rust zo goed als zoek. Bacuna doet in die 35 minuten zo ongeveer alles goed met als belangrijkste wapenfeiten het op een presenteerblaadje aanbieden van kansen aan Frank Hoolsema (2x) en Jason Huisman. Alleen eerstgenoemde weet een geboden mogelijkheid tot doelpunt te promoveren. En terwijl de thuisploeg, met de rust in aantocht, zich bovenliggend weet, is het VVOG dat nog bijna met een voorsprong de kleedkamers betreedt. De grote kans die het in de veertigste minuut krijgt, wordt door Onderstal echter aangegrepen om zijn dwaling bij de 0-1 recht te zetten. Katachtig tikt Onderstal de inzet van topschutter Jeremy de Graaf over zijn doel. “Zo’n doelman die een foutje maakt”, zegt de koffiejuffrouw in de bestuurskamer, “dat is zo gemakkelijk om af te kraken. Keepers krijgen altijd de schuld maar over veldspelers die kansen missen hoor je niemand.” De dame in kwestie is de moeder van de voormalig eerste doelman van Berkum, dus negeren is geen optie. Bij deze: Huisman en Hoolsema zijn net zo schuldig aan het gebrek aan een voorsprong als doelman Onderstal is...

Na de hervatting gaat de verlichting aan om de sluimerende schemer te pareren maar het kunstlicht is niet genoeg om de fakkel van Berkum brandend te houden. Het krijgt direct twee grote kansen die door Hoolsema en Bacuna worden gemist waarna VVOG fris en fel het heft in handen neemt. Jeremy de Graaf rondt de eerste kans meteen af waarna de wedstrijd geen echte wedstrijd meer is. “Teleurstellend”, zegt Dirk Muis na afloop. “Maar geen grote klap. We hebben een helft lekker gespeeld, moeten eigenlijk op voorsprong komen en zij zijn vervolgens veel effectiever.”