Afbeelding
Hans Smit / Sportief Zwolle

Sparta wacht nog steeds op eerste competitiepunten

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis) ZWOLLE - “Dit was onze slechtste wedstrijd van de tot nu toe drie gespeelde duels. Zaterdag moet het echt gebeuren tegen DOS Kampen.” Coach Jackie de Vries ziet zijn ploeg Sparta Zwolle met 18-24 verliezen van een veel effectiever Oost Arnhem.

Ruim acht maanden geleden stond een bomvolle Calohal op zijn kop na de zo begeerde zaaltitel en de lang verwachte terugkeer in de overgangsklasse. Op een natte avond in november is de sfeer compleet anders. Half bezette tribunes en supporters die gelaten toekijken hoe de promovendus niet in het spel komt. Oost Arnhem, een club met een roemrucht verleden, had zich ongetwijfeld een heter avondje in Zwolle voorgesteld. 

De gasten, gecoacht door clubicoon en oud-international Ron Steenbergen nemen snel de voorsprong en die komt vervolgens nooit echt meer in gevaar. Sparta mist de vorm en goed combinatiespel aan Zwolse kant is zeldzaam. Bovendien is het scoringspercentage de hele wedstrijd onthutsend laag. “Ik was zo kwaad in de rust. Ik snap er ook niets van. Op de laatste training vlogen de ballen er aan alle kanten in. Ik denk dat we in de hele wedstrijd geen hoger percentage dan twintig gooiden. Dan ben je gezien tegen zo’n geroutineerde ploeg”, mokt coach De Vries. 
Na de 8-14 ruststand is er even een opleving bij de thuisploeg dat via topscorer Jeroen Hukema terugkomt tot 14-16. De thuisaanhang gaat achter Sparta staan maar dichterbij laat Oost Arnhem de Zwollenaren niet komen. 

De schotklok ontpopt zich tot stille bondgenoot van de bezoekers terwijl ze bij Sparta er zich zoveel van hadden voorgesteld. “Voor het spel is een schotklok een toegevoegde waarde”, legt De Vries uit. “Het wordt er attractiever door maar als je de hele wedstrijd achter de feiten aanloopt is de verdedigende partij in het voordeel.” 
Slechts één keer is het alarm van de klok te horen omdat er niet binnen de 25 seconden wordt geschoten. Verder klinkt vooral het geluid van de vele afketsers die worden geproduceerd door het veel te geforceerd spelende Sparta. Oost Arnhem hoeft niet alles uit de kast te halen om de eindstand van 18-24 op het bord te krijgen. 
En zo staat na drie wedstrijden de teller nog op nul. Maar wanhopen is geen issue bij Jackie de Vries. “In deze klasse kan iedereen van iedereen winnen. Alleen SDO, onze tegenstander van vorige week, is een maatje te groot. In het eerste duel hadden we Heerenveen kunnen en moeten verslaan en vanavond ontbrak de vorm simpelweg. Maar er is beslist geen man overboord. Ik geloof in mijn team en onze kwaliteiten.”