Afbeelding
Erik-Jan Berends

Dromen ‘dwingen’ Herman Zondag tot het schrijven van Het Bomengebed

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE-ZUID – “Het mooiste compliment zou zijn dat mensen troost vinden in mijn boek.” Dat zegt kunstenaar Herman Zondag die na een dramatische week begin 2011 bijzondere dromen kreeg, de aanleiding voor zijn boek Het Bomengebed.

“Een goede vriend overleed, ik kreeg zelf de diagnose kanker, een dag later overleed een andere vriend aan longkanker, weer een ander pleegde zelfmoord en op zondag brandde de boerderij van mijn dochter af. Al die gebeurtenissen komen beknopt in mijn boek voor”, begint de bevlogen auteur. In zijn uitgave, ‘tegenwoordig noemt men dit genre autobiografische fictie’, gaat de hoofdpersoon naar het ziekenhuis in Gronau om zijn tumor te laten verwijderen. In zijn dromen wandelt hij rond in een verdwenen hospitaal. Daar ziet hij zijn overleden vrienden die daar merkwaardige patiënten binnenbrengen. Bomen. De vrienden geven hem een raadsel op dat met wiskunde en vogelzwermen van doen heeft. Aan het einde van het boek komt het inzicht en komen alle puzzelstukjes uit de geschiedenis van de religie volgens Zondag bij elkaar. Hij ziet overeenkomsten tussen hoe een bijenzwerm werkt en hoe onze hersenen werken.  
‘’Ik ben er van overtuigd geraakt dat materie meer is dan gestolde energie, het bevat ook informatie. Elk atoom bevat een magnetisch informatieveldje, piepklein en simpel. Deze minuscule informatieveldjes vormen grotere, denkende velden. Deze velden vormen nog weer grotere complexere velden. Denk aan het Droste Cacao-effect. Zo’n klein veldje kan je vergelijken met een mier, die kan alleen niet zoveel, maar met duizenden bouwen ze fantastische nesten met luchtschachten tot twaalf meter diep. Zo is ook de opbouw van deze morfische velden: al die veldjes en velden vormen tenslotte een groot veld dat informatie is en informatie kan verwerken. Kan denken dus. Dan krijg je een wereldziel, of ‘God’, zo je wilt.” 

Puzzel
Het inzicht van de kleine denkveldjes die grotere vormen - zo hebben alle planten en dierensoorten in de natuur een eigen veld dat weer verbonden is met de andere velden – verklaart volgens hem veel. “Van natuurgodsdiensten tot meergodendom tot de monotheïstische godsdiensten als Christendom en Islam. We hebben allemaal iets waargenomen en een stukje van de puzzel in handen, maar in plaats van de stukjes bij elkaar te leggen en zo de puzzel op te lossen, hebben we steeds elkaar de hersenen ingeslagen.” 

Vertrouwen
Toen Zondag de diagnose kanker kreeg, ervoer hij ‘een troost uit het niets’. “Alsof iets je steunt. Ook wandelde ik eens bij de Tichelgaten in Windesheim toen ik een wolk van zuivere liefde om me voelde. De kanker kon me op dat moment niets meer schelen. Het gevoel was sterker dan angst voor de dood. Ik kreeg het gevoel van vertrouwen, het komt altijd goed.” Veel van zijn dromen hadden zo’n verbinding met de realiteit dat hij ze serieus is gaan nemen. “Ze hebben mij geleerd dat er meer is en dat het leven doorgaat. Maar als dat niet zo is, heb ik er ook vrede mee. Voor mijn diagnose was ik wel met filosofie bezig, met dieper inzicht. Daarna ben ik spiritueler geworden. Dat was waarover ik een boek moest schrijven. Als mijn theorie wetenschappelijk bewezen kan worden, is die vergelijkbaar met de evolutietheorie. Dan heb je de missing link die wetenschap verbindt met religie.”
Hoe het boek afloopt, is volgens de auteur een raadsel. “Ik heb door alle ervaringen gemerkt hoe belangrijk troost is.” Het Bomengebed is verkrijgbaar in de boekhandel.