Afbeelding
Pedro Sluiter

Katwolderplein krijgt 700 parkeerplekken, een ‘mega’ bioscoop en 23 woningen

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) KAMPERPOORT - Wethouder Ed Anker heeft donderdag het officiële startsein gegeven voor de bouw van het Katwolderplein. Op het plein komen een parkeergarage, de ‘mega’ bioscoop van Pathé, een supermarkt en woningen.

In de parkeergarage komen ruim zevenhonderd plekken, waarvan vijfhonderd voor bezoekers van de binnenstad. deltaWonen bouwt op deze plek 23 woningen die de Vogelbuurt in de Kamperpoort voltooien en Multi realiseert op het Katwolderplein een bioscoop met circa vijftienhonderd stoelen, een supermarkt en twee winkelunits. Met een ‘bouwvakkers’-steelband en kanonschoten vierden de betrokken de start van de bouw. Naast meer parkeerplaatsen, is het vooral de komst van de nieuwe bioscoop die veel Zwollenaren bezighoudt.

Supergaaf

“Het wordt supergaaf”, volgens Maarten Fluit, Manager Operations van Pathë en Manager Dennis Tulleken, die de Zwolse vestiging onder zijn hoede zal nemen. “Hoe leuk en charmant de Kroon ook is, bezoekers aan de nieuwe bioscoop zullen veel meer ruimte en comfort ervaren.” Pathé betrok in 2010 de Kroon, na de overname van de Minerva Groep. Onlangs werden nieuwe bioscopen in Maastricht en Arnhem geopend die vergelijkbaar zijn met de nieuwe in Zwolle. Fluit: “We gaan van vier naar negen zalen, variërend in grootte van honderd tot 220 stoelen. Dat betekent dat we veel meer verschillende soorten films kunnen vertonen, alle gave films zijn straks ook in Zwolle te zien.”

Geluid

De managers beloven naast meer beenruimte, grotere stoelen en ook zijn alle zalen rolstoeltoegankelijk. “Verder zijn we de eerste bioscoop in de regio met een Dolby-Atmos systeem. We hadden geluid over zeven kanalen, maar dat worden 64 kanalen. Je voelt het geluid gewoon.” Pathé wil de nieuwe bioscoop tevens benutten voor congressen en andere (film)evenementen. Ook zijn er plannen voor e-sports, het vertonen van internationale games op scherm, en mogelijk live vertoningen van internationale voetbalwedstrijden, theater- of balletoptredens. Ondertussen de bezoekers consumpties nuttigen vanaf een ‘bios-tray’ die ze aan hun stoel kunnen klikken.

IMAX

In tegenstelling tot de bioscoop in Arnhem staat er in Zwolle geen IMAX-zaal, waar films op zeer groot formaat worden vertoond, gepland. “Daarvan hebben we er nu zes in Nederland. Na alle reacties vanuit Zwolle heeft onze algemeen directeur gezegd dat hij er toch nog eens over wil nadenken”, reageert Fluit diplomatiek.

Concurrentie met Filmtheater Fraterhuis verwacht hij niet. Integendeel. “Waar we deze ontwikkeling doormaken, zien we dat het aanbod de vraag creëert. Hoe meer zalen er in een stad zijn, des te meer mensen met film bezig zijn. In Amersfoort zijn we bijvoorbeeld van 350.000 naar ruim een miljoen bezoekers gegaan. Bovendien draaien we andere films dan in het filmhuis. Ik denk dat we elkaar juist kunnen versterken met gezamenlijk activiteiten. Zoals we dat doen in Maastricht waar we tegenover elkaar zitten.” Als de bouw voorspoedig verloopt, wordt eind volgend jaar de eerste film aan het Katwolderplein gedraaid.

Inmiddels wordt op het Katwolderplein volop gewerkt aan het ondergrondse gedeelte van de parkeergarage. Zodra dat gereed is, begint deltaWonen met de bouw van de woningen. Naar verwachting is dit in het voorjaar van volgend jaar.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 22 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 23 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden gisteren
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen gisteren
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 18 apr, 09:43
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14