Afbeelding
Barbara Bijsterbosch

Handbalbalfusie beklonken: SV Zwolle en Tyfoon slaan de handen ineen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - SV Zwolle handbal en Tyfoon houden op te bestaan. Vanaf 1 juli 2016 gaan de Zwolse handbalverenigingen samen verder als één club. Naam, logo en onderkomen zijn nog onbekend, maar formeel is de fusie beklonken. “Het was een heel positief traject.”

“Tuurlijk ging het met vallen en opstaan”, zegt Bernd Huizing, voorzitter van de projectgroep die de fusie onderzocht. “Je praat over emoties bij beide verenigingen, maar dat is me honderd procent meegevallen”, aldus Huizing, een betrokken handbalvader en voormalig lid van SV Zwolle (voetbal). “Het heeft enorm geholpen dat de leden zijn gevraagd of ze een fusie wilden. Er waren natuurlijk kritische vragen, maar wel opbouwend. Verschillende commissies van de verenigingen zijn benaderd en hebben input geleverd. Daar hebben wij eigenlijk een conclusie uit getrokken. Het was een heel positief traject, ook met Sportservice Zwolle en de gemeente.”

Wat ruim twee jaar geleden begon met het samenvoegen van teams voor een internationaal jeugdtoernooi, plus het samen organiseren van schoolhandbal en beachhandbal in Zwolle is nu uitgemond in een volledig samengaan. Eind vorig jaar zetten de leden van beide clubs het sein op groen om een fusie (opnieuw) te onderzoeken. Met trots werd in het voorjaar gemeld dat vier jeugdteams van Tyfoon en SV Zwolle voor dit seizoen werden samengevoegd.

Op 16 november ging de kogel door de kerk: de leden zeiden ‘ja’ tegen een fusie. De noodzaak was inmiddels duidelijk: om financieel gezond te blijven en sportief te kunnen groeien is een grote(re) handbalvereniging vereist. Financieel omdat het met de verhoogde zaalhuur en een teruglopend ledental lastiger wordt de kosten te dekken. Sportief omdat een grotere vereniging makkelijker een topsportbenadering kan hanteren. In meerdere leeftijdscategorieën werd het steeds moeilijker om teams te formeren, laat staan te selecteren.

Leden aan zet

De leden krijgen een directe stem in de keuze voor de naam en het logo van de nieuwe vereniging. In overleg met Sportservice Zwolle is een enquête opgesteld. Een grotere uitdaging is de huisvesting. En dan gaat het om de sporthal, niet om het buitenveld. Handbal is steeds verder opgeschoven in de richting van een zaalsport (net zoals bijvoorbeeld korfbal) en spelen op asfalt, wat beide clubs nog wel doen, is niet meer wenselijk, stelt het Nederlands Handbalverbond. Beachhandbal kan de buitenvariant worden. “Het wordt een uitdaging om een eigen onderkomen te krijgen met een kantine in eigen beheer. Dat is lastig, want er is een tekort aan sportzalen in Zwolle”, weet Huizing.