Afbeelding
Vincent Mentzel

De Fundatie brengt met Dutch Identity ode aan portretfotografie

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD – In Museum de Fundatie is van 16 januari tot en met 17 april de expositie Dutch Identity – Nederlandse portretfotografie NU te zien.

De hedendaagse Nederlandse portretfotografie staat volgens het museum al jaren in hoog aanzien, zowel nationaal als internationaal. “Fotografen als Anton Corbijn en Rineke Dijkstra genieten in het buitenland zelfs (nog) meer bekendheid dan in ons eigen land. Maar wat maakt de Nederlandse portretfoto nou zo bijzonder? Die vraag staat centraal op de tentoonstelling met werk van 25 vooraanstaande hedendaagse portretfotografen uit Nederland: Daniele van Ark, Blommers&Schumm, Koos Breukel, Joost van den Broek, Ernst Coppejans, Anton Corbijn, Linelle Deunk , Desiree Dolron, Rineke Dijkstra, Charlotte Dumas, Lucia Ganieva, Ringel Goslinga, Pieter Henket, Carli Hermès, Cuny Janssen, Danielle Kwaaitaal, Annaleen Louwes, Hellen van Meene, Vincent Mentzel, Erwin Olaf, Carla van de Puttelaar, Viviane Sassen, Martine Stig, Marie-Cécile Thijs en Marcel van de Vlugt.”

“Vroeger werd een portret meestal in opdracht in het atelier vervaardigd”, vervolgt het museum. “Een persoon, de zitter, werd realistisch weergegeven en mede door het al dan niet tonen van attributen werd zijn sociale status in beeld gebracht. Tegenwoordig heeft het fotoportret vele verschillende verschijningsvormen. Behalve dat de fotograaf een weergave van de werkelijkheid kan vastleggen, heeft hij de mogelijkheid het portret te ensceneren volgens zijn eigen concept, veelal in een serie. Zo evolueerde de ambachtelijke fotograaf naar een autonoom kunstenaar.”

Het portret gaat over identiteit, stelt de Fundatie. “Niet alleen de identiteit van het model maar ook die van de fotograaf én die van de beschouwer. De fotograaf legt een eigen idee in het portret, hij communiceert via zijn foto’s met de beschouwer. De beschouwer interpreteert het beeld vanuit zijn eigen blik. Ook in een portret van een dier of van een leeg interieur kan de beschouwer zich herkennen omdat het een associatie en soms zelfs een emotie oproept. Het portret kan als een spiegel dienen en tot verbeelding spreken. Binnen het genre portret zijn er verschillende subgenres waarin het mensbeeld centraal staat. Naast de traditionele studioportretfotografie worden maatschappelijke thema’s in portretten in beeld gebracht in de journalistiek-, documentair- , politiek- en straatfotografie. Tegenover deze registrerende functie van de fotografie ligt in de geënsceneerde theater-, glamour- en modefotografie de nadruk op de esthetiek.”

De tentoonstelling ‘Dutch Identity’ geeft aan de hand van ruim honderd foto’s van 25 Nederlandse topfotografen een stand van zaken op het gebied van de nationale fotoportretkunst. “In een tijd dat vrijwel iedereen een fotocamera op zak heeft in de vorm van een mobiele telefoon en (zelf)portretten via de social media achteloos en in massale hoeveelheden de wereld in worden geslingerd, toont ‘Dutch Identity’ aan dat een fotoportret veel meer kan zijn dan een willekeurige momentopname”, besluit het museum.