Afbeelding

Regio Zwolle krijgt Logistiek Expertise Centrum

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het bestuur van MKB Regio Zwolle heeft op vrijdag 27 november goed nieuws ontvangen uit Den-Haag. Het Ministerie van SZW heeft de aangevraagde subsidie van 6,2 miljoen euro voor het Logistiek Expertise Centrum Regio Zwolle toegekend.

“Logistiek, als economische activiteit, biedt grote ontwikkelingskansen voor de regio Zwolle”, volgens MKB Regio Zwolle. “Alleen werden deze kansen onvoldoende benut. Door samen met partners een strategische visie op logistieke bedrijvigheid en innovatie te ontwikkelen kan de sector bestaande logistieke bedrijvigheid versterken en nieuwe bedrijvigheid aantrekken. Het doel van het LEC Regio Zwolle is verdere regionale ontwikkeling en versteviging van de logistiek in haar volle breedte in de regio Zwolle.”

In mei 2014 pakte MKB Regio Zwolle de handschoen op. De bewustwording om slimmer samen op te trekken kwam op gang. Tweemaal was er een integrale bijeenkomst in het PEC Zwolle stadion, eenmaal in het nieuwe Warehouse van Scania in Hasselt. Eenmaal trapte René de Heer af als voorzitter van gezamenlijke Economische Zaken portefeuillehouders in de regio en eenmaal Eddy van Hijum als gedeputeerde Economische Zaken en Innovatie. In verschillende samenstellingen tussen overheden, onderwijs en ondernemers groeide volgens MKB Regio Zwolle het bewustzijn dat er een weg was om de regio verder op voorsprong te zetten en de concurrentiepositie te versterken.

Het platform bundelt alle activiteiten in de regio op het gebied van Transport en Logistiek. Het is volgens MKB Regio Zwolle een ultieme wens van de ondernemers om kennis, mens en economie te verenigen in een efficiënt en effectief platform gerund door ondernemers. “Het platform borgt in de samenwerking met overheden, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en commerciële partijen de marktgerichtheid met de heilige regel 3-1-1. In elke samenstelling van een werkgroep is er altijd de verhouding van drie ondernemers-, één overheid- en één onderwijsafgevaardigde. Verder komt de marktgerichtheid het beste tot uiting in het toegepaste operations model. Er is een stuurgroep van op dit moment 21 transport- en logistiek ondernemers die mandaat hebben gegeven aan de werkgroep van Oegema, Scania, Ter Haar en Tielbeke om het platform en het sectorplan te beschrijven.”

De subsidie wordt gebruikt om in de behoefte van de ondernemers te voorzien door 650 moeilijk bezetbare banen te bezetten met het juiste gekwalificeerde personeel. “Dit vormt de ‘mens-kant’ van het platform”, aldus MKB Regio Zwolle. “Vervolgens gaan we de ‘kennis-kant’ van het platform opzetten samen met Windesheim en haar Centre of Expertise en de tweede helft van volgend jaar komt daar de ‘economie-kant’ bij met het aanhaken van Port of Zwolle (havens) en het opzetten van een sterke lobby om zo de economische belangen te verankeren.