Afbeelding
Waterschap Groot Salland

Vreugderijkerwaard krijgt ‘overstroombare’ brug

· leestijd 1 minuut Algemeen

SPOOLDE - De bouw van een ‘overstroombare’ brug over de nieuwe nevengeul in de Vreugderijkerwaard is begonnen. Door deze brug blijven de woningen in de Vreugderijkerwaard bereikbaar en wordt het gebied volgens Waterschap Groot Salland beter toegankelijk voor wandelaars en overige recreanten.

De bouw van de brug is nodig vanwege het project Ruimte voor de Rivier. Door het verleggen van de IJsseldijk en het graven van een zogeheten nevengeul, wil het waterschap Groot Salland de IJssel letterlijk de ruimte geven. Vanwege de ligging in de uiterwaard zal de tweehonderd meter lange brug zo nu en dan overstromen. Na de voorbereidende werkzaamheden worden de funderingspalen aangebracht. Vervolgens worden de landhoofden aan beide kanten van de nevengeul aangelegd en kan de bouw van de daadwerkelijke brug beginnen. De planning is om de brug rond de bouwvak 2016 af te hebben.

Vanuit het landelijke programma Ruimte voor de Rivier is aangegeven dat de brug moet passen in het landschap en dat die mooi, maar sober van vormgeving moet zijn.

Met die criteria in het achterhoofd ontwierpen drie architecten een aantal schetsen. Bij de uiteindelijke keuze voor het ontwerp werden in 2011 al bewoners van Spoolde en Westenholte betrokken. De favoriet van de bewoners was een ontwerp van IPV Delft. Ook de beoordelingscommissie koos deze brug als winnaar.

Het Ruimte voor de Rivierproject in Zwolle is momenteel volop in uitvoering. Hiermee wordt gewerkt aan de waterveiligheid van de stad. Naast de nieuw aangelegde dijk en het graven van een nevengeul bij Westenholte (in de buurtschap Spoolde) worden ten zuidwesten van de stad ook twee nevengeulen aangelegd. Deze geulen kunnen extra hoeveelheden water op een veilige manier afvoeren. De werking hiervan is vergelijkbaar met die van spitsstroken langs snelwegen. Ruimte voor de Rivier Zwolle is één van de meer dan dertig projecten die langs de grote rivieren in Nederland worden uitgevoerd om kritieke situaties, zoals in 1995, voor te zijn.

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13