Pedro Sluiter

Landstede Basketbal wijst Donar terug in sfeervol spektakelstuk

(door Mark van der Vegt)

ZWOLLE - Een handjevol verstokte ‘verslaafden’ benut de pauze van Landstede versus Donar voor een haastig sigaretje bij de ingang. De tussenstand is 37-35. “Gelukkig is Zwolle ook al zo slecht”, zegt een man in onvervalst zuinig Gronings accent tegen zijn kompaan. “Maar dat maakt wel het spannend”, constateert deze in met rook omsluierde woorden. Spannend was het, spannend bleef het: 82-77.

Na het ‘wedstrijdje tussendoor’ van afgelopen donderdag, toen Landstede op eigen grond gehakt maakte van hekkensluiter BS Weert (een zeer eenzijdige wedstrijd die met 86-50 werd gewonnen), staat voor The Hammers deze zondagmiddag een echte kraker op papier. Zowel op als naast het veld, want Donar op bezoek betekent een lekker sfeertje in het Sportcentrum. De Groningse fans in het uitvak maken meer kabaal dan hun aantal doet vermoeden en het thuispubliek laat ook een wedstrijd lang van zich horen.

Beleving die overslaat naar het speelveld, waarop de lijstaanvoerder uit Zwolle en de nummer drie op de ranglijst in het eerste en tweede kwart zo goed als gelijk opgaan. De thuisploeg weet bij vlagen een gat te creëeren van vier, vijf punten. Op het hoogtepunt wordt dat gat zeven punten. Donar maakt dat in de slotminuten bijna goed, komt terug tot 37-35. Het zal de opmaat van een ijzersterk Gronings derde kwart blijken te zijn. Tien minuten waarin bijna elke driepunter van de gasten vlekkeloos in de Zwolse basket verdwijnt en tien minuten waarin ‘het schot’ van Zwolle het compleet laat afweten. Tot frustratie van het thuispubliek dat zich nu vooral laat horen met ‘defense, defense’. Maar Donar omspeelt de verdediging vrij gemakkelijk en zet een run van veertien punten neer. Als de slotseconde van het derde kwart is weggetikt, staat Zwolle zomaar op een dikke achterstand: 58-65. De wederopstanding van Donar heeft de belofte van een spannend vierde kwart in zich en die laatste tien minuten maken dat meer dan waar. De eerste drie minuten staan nog bol van missers. Donar doet net een wat grotere duit in dat zakje, waardoor Landstede langszij komt. Het zijn hectische minuten waarin het alle kanten opgaat. En dan valt er zowaar een Zwolse driepunter binnen, mist Ross Bakkering voor Donar twee vrije worpen en mikt Steve McWorther in de volgende aanval een driepunter raak: 76-71. In de slotminuut is het een spel van snel fouten maken (Donar) en rustig blijven scoren (Landstede). Een eindspel dat Landstede de zege brengt: 82-77.