Nederlandse en Syrische jongeren maken voorstelling TROY

· leestijd 1 minuut Cultuur

DIEZERPOORT - Wat gebeurt er als we het onbekende binnen onze veilige muren halen? Zijn we bereid hiervan te groeien of regeert de angst en gaan we er genadeloos aan ten onder? Dat is het verhaal dat theatermaker Irene Kriek probeert te vertellen in de voorstelling ‘TROY’ die zij bij The Young Ones maakte met een groep jonge Nederlandse acteurs en twee Syrische spelers. 

TROY is op 11, 12 en 13 december te zien op het Young Ones Festival. Kriek is een van de vaste theatermakers van The Young Ones, waarbij zij moeilijke thema’s niet uit de weg gaat. “Ik heb deze voorstelling gemaakt omdat sommige delen van de wereld in brand staan en er zo veel mensen zijn die over de wereld trekken, op zoek naar een veilig of beter onderkomen. Dat gaat met heel veel angst gepaard, angst van ons voor het onbekende. Ik denk dat we door onze grenzen te sluiten en muren hoger te maken het probleem vergroten. Ik geloof erin dat we verbinding moeten zoeken met deze mensen, omdat het onbekende onze wereld ook kan verrijken. En wat zouden wij doen als het hier zou gebeuren? Ik ben op zoek gegaan naar die verbinding.”
De cast van TROY bestaat uit een groep van veertien jonge Young Ones spelers en twee Syrische jongens, Moutasem Ekhtiar en Imad Bdewi, die Kriek speciaal voor deze voorstelling benaderde om mee te doen. De jongens komen uit Syrië en zijn gevlucht omdat het onmogelijk was daar nog een veilig leven te leiden. Moutasem en Imad kenden elkaar voor dit project nog niet en wonen beide in een ander AZC. Elke zaterdag komen de jongens samen met Kriek naar het Young Ones Theater. Theater maken hadden ze nog nooit eerder gedaan. Maar daar zie je volgens de theatermaker op de vloer niet veel van. 
Imad: “Ik ben blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan dit verhaal. Ik doe vooral mee om mijn kant van het verhaal te vertellen. Niet perse over negatieve ervaringen met de houding van de Nederlanders, want over het algemeen is iedereen erg gastvrij en aardig tegen me. Maar het gaat mij er vooral om dat we duidelijk maken dat het draait om communiceren. Natuurlijk zijn er grote verschillen in leefgewoontes en tradities tussen ons en de Nederlandse bevolking. Dat hoeven we niet te ontkennen. Maar laten we gewoon met elkaar praten. Als ik met jou praat en jij met mij, dan weten we van elkaar wie we zijn en wat we nodig hebben. Praat gewoon met me. Zo simpel kan het zijn.”

Naast TROY zijn er maar liefst zes andere voorstellingen te zien op het Young Ones Festival. Ga voor meer informatie en de kaartverkoop naar 
www.theateryoungones.nl.

Huib Veurink
Berkum treft Scherpenzeel Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 22 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 23 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen gisteren
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14