PERSBERICHT

· leestijd 1 minuut Cultuur

Persbericht Filmtheater Fraterhuis 3 december 2015 Fraterhuis Academie over boekverfilming Jan Terlouw gastdocent Fraterhuis Academie

Op zaterdag 12 december verwelkomt de Fraterhuis Academie schrijver en D66 politicus Jan Terlouw. Verschillende van zijn boeken waaronder Oorlogswinter, Briefgeheim en Koning van Katoren zijn door de jaren heen verfilmd. In zijn college staat hij uitgebreid stil bij de vraag wat de rol van de auteur daarbij is.

Boekverfilming Jan Terlouw is begonnen als wis- en natuurkundige en heeft jarenlang kernfusie onderzoek gedaan. Later bekleedde hij vele politieke functies, zoals partijleider van D66, vicepremier en commissaris van de koningin in Gelderland. Tot zijn verrassing is hij toch vooral schrijver geworden van vele boeken voor zowel jeugd als volwassenen. Boeken als Oorlogswinter, Briefgeheim en Koning van Katoren zijn bovendien door de jaren heen verfilmd. In zijn college staat hij stil bij de vraag wat de rol van de auteur daarbij is: heeft hij überhaupt nog invloed en hoe kijkt hij naar het resultaat?

Informatie

  • Zaterdag 12 december van 11.00-14.00 uur.
  • Kaarten kosten 10 euro voor Vrienden / studenten (15 euro regulier).

Fraterhuis Academie

  • De Fraterhuis Academie is sinds 2014 dé plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Filmtheater Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in één van onze filmzalen college te komen geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit. Er is voldoende ruimte voor vragen en discussie.
  • De Fraterhuis Academie is het onderwijsinstituut van Filmtheater Fraterhuis. De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Colleges vinden in de regel plaats op zaterdag van 11.00-14.00 uur, inclusief pauze met aangeklede koffie, thee & Fraterwater plus een goodie-envelop.

Filmtheater Fraterhuis

Met ruim 75.000 bezoekers per jaar, twee 4K filmzalen en een verrassende programmering, is Filmtheater Fraterhuis een cultureel A-merk in de wijde regio Zwolle. Het behoort tot de filmtheaters waar regelmatig premières en bijzondere voorstellingen te zien zijn. Daarnaast startte in 2013 de Fraterhuis Academie, het onderwijsinstituut van het Fraterhuis met iedere maand lezingen en cursussen over film. Ook is Filmtheater Fraterhuis betrokken bij landelijke en regionale culturele evenementen.

Noot voor de redactie

Voor meer informatie en actueel beeldmateriaal kunt u contact opnemen met het Filmtheater Fraterhuis per e-mail:kantoor@filmtheaterfraterhuis.nl