Afbeelding
Eigen foto

Wethouder Vedelaar geeft aftrap crowdfunding bio Schipholbrand

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De Zwolse wethouder Nelleke Vedelaar heeft dinsdagmiddag de aftrap gegeven voor de crowdfundingsactie voor de biografie #Alarmbellen van Chafik Chnachi, overlevende van de Schipholbrand. Deze actie is nodig om geld binnen te halen zodat het boek uitgegeven kan worden. Als de crowdfunding slaagt moet de biografie eind april in de winkels liggen.

Met het bestellen van het eerste exemplaar opende Vedelaar de crowdfundingsactie #Alarmbellen op www.lovetofund.com. Op deze pagina staat een filmpje met tekst en uitleg over het doel van de campagne en kunnen belangstellenden een exemplaar in de voorverkoop bestellen. Vedelaar was de eerste die een bestelling plaatste. “De Schipholbrand is een gebeurtenis die mij tien jaar geleden ook persoonlijk heeft geraakt. Ik was destijds zeer nauw betrokken bij het Zwols Platform voor Humaan Asielbeleid en we vroegen elke donderdagavond met de actie ‘Vluchtalarm’ aandacht voor uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen uit Zwolle. Na de Schipholbrand hebben we een fakkeltocht gehouden in het centrum van Zwolle om de slachtoffers te gedenken. Dit onderwerp zit diep in mijn hart en daarom vind ik het heel bijzonder en moedig dat Chafik zijn verhaal laat optekenen.”

Naast de bestelling had Vedelaar ook een kaart mee met een aangrijpende tekst voor Chafik en een bedrag van 48 euro. Met dat bedrag kan Chafik drie mensen uit zijn netwerk het boek laten bestellen die zelf het geld er niet voor hebben.

Eind vorig jaar belandde Chafik tijdelijk in daklozenopvang de Herberg en gaf hij te kennen dat hij graag zijn levensverhaal wil laten optekenen in een boek. Een team van Zwolse professionals en organisaties is onder leiding van Arend Jan Poelarends van Zwolle Actief bij elkaar gekomen en werkt nu samen om zijn droom werkelijkheid te laten worden. Chnachi overleefde tien jaar geleden ternauwernood de Schipholbrand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost. Elf andere bewoners kwamen om in de verwoestende brand. Chnachi heeft het drama van zeer nabij meegemaakt en is voor het leven getekend. Hij ziet zijn biografie als een vorm van verwerking en wil vertellen wat er die nacht is gebeurd. Welke fatale fouten de instanties hebben gemaakt, het ontbreken van (adequate) hulp en de gevolgen die dat gehad heeft voor zijn gezondheid waardoor hij nu moet leven met een Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS).

De crowdfundingsactie heet ‘Alarmbellen’. Dat is ook de (voorlopige) titel van het boek en is een verwijzing naar het alarm dat die bewuste avond afging en een alarm naar iedereen dat een dergelijke ramp nooit meer mag gebeuren in Nederland. Mensen kunnen vooraf de biografie van Chafik Chnachi bestellen voor 16 euro. Dan krijgen ze ook een uitnodiging voor de boekpresentatie eind april. #Alarmbellen loopt drie maanden. Bij vierhonderd verkochte boeken is de crowdfunding geslaagd en kan Chafik zijn boek uitgeven. Slaagt de campagne niet, dan krijgen de bestellers automatisch hun geld teruggestort.

Bekijk de film #Alarmbellen van Chafik en de gehele crowdfundingactie op https://lovetofund.com/projecten/alarmbellen

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 8 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 9 uur geleden