Afbeelding
Pedro Sluiter

'Regio Zwolle blijft bovengemiddeld presteren'

· leestijd 2 minuten Algemeen

BINNENSTAD - Tijdens het Regio Zwolle Congres, woensdag in Theater de Spiegel, is de vierde editie van de Regio Zwolle Monitor gepresenteerd. Dit is de economische monitor waarin, vanuit de economische realiteit, de regionale economie wordt weergegeven. Uit de monitor van 2015 blijkt dat, mede dankzij de fijnmazige economische structuur met veel MKB- familiebedrijven, de Regio Zwolle bovengemiddeld blijft presteren.

De opstellers van de Regio Zwolle Monitor 2015 komen met een aantal opvallende feiten. Zo heeft de Regio Zwolle met 651.562 inwoners een aandeel van 3,9 procent in het landelijk totaal en heeft met 309.000 arbeidsplaatsen eveneens een landelijk aandeel van 3,9 procent. Verder kenmerkt de regio zich door een fijnmazige economie: 90 procent van de bedrijven heeft minder dan tien werkzame personen. Ook blijkt 76 procent van alle bedrijven in de Regio Zwolle een familiebedrijf, ten opzichte van 69 procent landelijk. In de regio is de werkloosheid gedaald van 8,1 procent naar 7,0 procent en is daarmee lager dan het landelijke percentage van 7,4 procent. Het bedrijfsleven in de negentien gemeenten van de Regio Zwolle realiseerden in 2014 een bruto toegevoegde waarde van bijna 22 miljard euro en dat is 2,7 procent meer dan in het voorgaande jaar. De winst steeg met 11,9 procent tot een bedrag van bijna 3 miljard euro, maar daarentegen daalt de investeringsgroei met 1,2 procent naar 4,1 miljard euro. Landelijk daalden de investeringen met 1,6 procent. De toegevoegde waarde van de logistieke sector in de Regio Zwolle steeg met 1,7 procent naar 1,2 miljard euro. Tot slot is 60 procent van de opbrengsten in de logistieke sector afkomstig uit de Regio Zwolle zelf.

Het thema van het congres was Logistiek & Distributie. Harke Plas, bestuurslid van Stichting Metropool Zwolle en nauw betrokken bij de realisatie van de Regio Zwolle Monitor: “Deze ondersteunende sector fungeert als de bloedsomloop van de regio. De totale regionale economie toont krachtige tekenen van herstel, dit geldt echter in mindere mate voor de logistieke sector in de Regio Zwolle.” Het lijkt een probleem dat niet alleen binnen de regio speelt, maar landelijk aanwezig is. “Het beeld overheerst van een sector die minder snel dan andere sectoren herstelt van de recente, lastige economische jaren. Het belang van logistiek en distributie voor de regio is dan ook de reden dat tijdens het congres de officiële oprichting van het Logistiek Expertise Centrum heeft plaatsgevonden”, aldus Plas. "Uniek in Nederland is dat het bedrijfsleven het initiatief voor deze oprichting heeft genomen."

De uitreiking van de Regio Zwolle Monitor was één van de programmaonderdelen van het Regio Zwolle Congres. Meer dan zevenhonderd ondernemers, bestuurders en zakelijke professionals waren aanwezig in Theater de Spiegel in Zwolle. In een videoboodschap riep Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu, de aanwezigen op om met vernieuwende initiatieven te blijven komen.

De Regio Zwolle Monitor is samengevat in een animatiefilm. Deze en de samenvatting van de Regio Zwolle Monitor 2015 als download zijn te vinden op www.regiozwollecongres.nl.