Slachtoffer schietpartij Monteverdilaan: geluks- en pechvogel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Ongelofelijk. Iemand wordt in zijn hoofd geschoten, springt vervolgens van een balustrade op de zevende verdieping van een flat, blijft hangen op de vijfde verdieping, maar stort vervolgens toch naar beneden omdat zijn spieren het niet hielden. "Hij heeft de dood twee keer in de ogen gezien. Je moet wel een enorme geluksvogel zijn om zoiets te overleven."

"Maar ook een onwaarschijnlijke pechvogel", vervolgde de officier van justitie donderdag haar betoog omtrent de potentieel dodelijke gebeurtenissen in een flat aan de Monteverdilaan in Holtenbroek, op 22 oktober vorig jaar. Het slachtoffer, een man van 45 jaar, was volgens haar op het verkeerde moment op een verkeerde plek, waar de schutter volkomen onverwacht flipte als gevolg van drank. Ze eiste acht jaar cel tegen de vermoedelijke dader: R.B. (29) uit Zwolle.

Het zou gezellig zijn geweest in de flat, waar meerdere mensen bijeen waren. Opeens klonk er een knal, viel het slachtoffer even neer in de woning, waarna hij op de vlucht sloeg. Op camerabeelden in het flatgebouw was te zien hoe hij eerst bij de lift op de achtste verdieping stond en vervolgens toch de trap nam. Op de zevende klom hij over de balustrade. B. zou geschoten hebben. Niemand heeft dat feitelijk gezien en er was ook helemaal geen aanleiding.

Het slachtoffer zit nog steeds met de grote vraag: waarom is dit gebeurd? Hij heeft kogelresten in zijn hoofd en nek die niet verwijderd kunnen worden omdat er dan risico op verlamming is. Zijn handen zijn niet meer bruikbaar voor het vak van timmerman dat hij uitoefende.

De verdediging probeerde het erop te gooien dat het slachtoffer zelf het wapen bij zich heeft gehad, met als mogelijk doel een ripdeal. Hij begaf zich, volgens de advocaat, in een circuit van drank, drugs en wapens. In een arrestantenbusje zou hij tegen medegedetineerden, die verdachte B. kennen vanuit de gevangenis, hebben gezegd dat het zijn eigen vuurwapen was, waarmee hij werd beschoten. Het getuigenverhoor daarover ter terechtzitting leverde echter niet zoveel op.

Verdachte B. heeft tijdens de politieverhoren en de twee zittingen voor de rechtbank helemaal niets willen zeggen. Het slachtoffer heeft bij de politie gesuggereerd dat B. misschien jaloers was, omdat het goed met hem ging. Maar of dat echt de reden was, zal met het zwijgen van B. ongewis blijven.

Uitspraak op 22 december.

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert met foto's uit vergeten oorlogen in Stadkamer Algemeen 2 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 20 uur geleden