Afbeelding
Pedro Sluiter

Landstede stopt als sponsor volleybal. ‘En toen viel het ineens heel stil’

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – Kei- en keihard kwam het aan. Het nieuws dat de Stichting Topsport Zwolle stopt met het volleybalteam na het terugtrekken van Landstede als sponsor. Een klap in het gezicht van de heren volleyballers, die afgelopen week wel ‘gewoon’ twee keer aan de bak moesten.

Landstede won donderdag nog relatief eenvoudig met 18-25, 18-25 en 24-26 van Rotterdam. De topper zaterdagavond tegen Abiant Lycurgus leverde echter vooral chagrijn op, bij trainer Redbad Strikwerda in ieder geval. Na een prima begin viel zijn ploeg uiteen en strompelde het, op een opleving aan het begin van set drie na, richting de eindstreep. Het verschil met een Lycurgus dat goed, maar niet groots speelde, was uiteindelijk onthutsend groot: 25-21, 16-25, 15-25, 16-25. Strikwerda oordeelde keihard op de persconferentie: “Slapjanus-gedrag was het. Het gaat erom met welke houding je op het veld staat. Als je wat wilt bereiken, moet het anders. Ik heb geen mensen gezien die het uiterste uit zichzelf wilden halen.” Het was een pijnlijk einde van een, voor de club en voor volleybalminnend Zwolle, pijnlijke week.

Terwijl de spelers zich dinsdag opmaakten voor de training brachten twee bestuursleden het nieuws. “En toen viel het ineens heel stil. Dan weet je eigenlijk niet hoe je moet reageren” zegt Tom van den Bogaard, die gefrustreerde teamgenoten om zich heen zag op de training. “Het kwam echt keihard aan. Niemand had het zien aankomen. Heel veel jongens wilden hier volgend jaar nog gewoon door.” Het einde van top(mannen)volleybal in Zwolle is in zicht. En dat terwijl Landstede Volleybal de afgelopen seizoenen zo’n beetje alles won wat er te winnen viel binnen de landsgrenzen. De kans dat het verder gaat op het hoogste niveau is niet uitgesloten, maar dat het ambitieniveau naar beneden moet worden bijgesteld is zeker.

Van den Bogaard beseft dat het zonder de grote financiële bijdrage van Landstede niet mogelijk is om door te gaan met het topvolleybalprogramma dat de club de laatste jaren gefaciliteerd heeft. De spelers hebben zich neergelegd bij het feit dat ze hun ambities elders moeten waarmaken. “Of er moet ineens nog een heel grote sponsor worden gevonden, maar dat verwacht ik niet. En dat is ook zo gecommuniceerd bij ons.”

Door het wegvallen van Landstede als volleybalpartner ziet de Stichting Topsportteams Zwolle geen mogelijkheid meer een topsportprogramma te bieden gericht op het opleiden van topspelers voor de eredivisie. Of het Zwolse herenteam daadwerkelijk van het hoogste niveau verdwijnt, na 25 jaar, is nog onzeker. Als eerste wordt gekeken of VC Zwolle met een team in de eredivisie actief wil blijven.