Afbeelding
Pedro Sluiter

Staande ovatie voor ‘cultfiguur’ Kingsley Ehizibue in stadion PEC Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)

ZWOLLE - Zijn voornaam rolt tot ver na de wedstrijd van de tribunes: “Alle ballen op Kingsley.” De held van de middag stapt met een bos bloemen de spelerstunnel in. Gescoord, met een staande ovatie gewisseld en Man van de Wedstrijd. Het is voor de Zwollenaar een ‘droom’ die uitkomt, scoren in de eredivisie. “Een heel lieve, goeie jongen”, zegt Bram van Polen. “En hij is al een cultfiguur, hè.”

Het schalt massaal rond, meerdere keren: Alle ballen moeten op Kinsley. Het is zo’n lekker makkelijk rollende voornaam, eentje die vanzelf al zingt – zeker in vergelijking met de achternaam. En het Zwolse publiek wíl Kingsley bezingen. De jonge speler (20) start vandaag in de basis en doet vrijwel alles goed. En sommige dingen zelfs buitengewoon perfect. Met het afstandsschot op de valreep van de rust als het hoogtepunt. Dirk Marcellis snijdt vanaf de rechterkant naar binnen en bedient Kingsley. Die zet vier, vijf grote passen om vanaf een meter of twintig met zijn linkerbeen verwoestend uit te halen. De bal vliegt de rechterhoek in. Kingsley rent met hoog geheven armen richting tribune. Zwaaiend naar zijn moeder. En naar Robbie (‘een man die binnen de club veel voor me heeft gedaan’). Het doelpunt is – met de aanname van Queensy Menig, in de aanloop naar zijn treffer – van zeldzame schoonheid en bovendien beslissend.

PEC heeft het lastig tegen AZ, dat last van het Europese optreden van afgelopen donderdag heeft. De Alkmaarders zakken en masse in om via een counter gevaarlijk te worden. Waar PEC uit veel balbezit mogelijkheden peurt, daar krijgt AZ in de openingsfase twee grote kansen. Het is echter PEC dat scoort, via Menig. Een score die ‘Kingsley’ verdubbelt. In de tweede helft schiet Stef Nijland van vier meter nog een bal naast een leeg doel, houdt het publiek de adem in als er tussen de defensie en doelman Kevin Begois af en toe wat misverstand bestaat en kopieert Vincent Janssen de misser van Nijland door ook voor open doel te missen. De treffer in de slotseconde van Muamer Tankovic brengt de Zwolse zege niet in gevaar. “Eindelijk”, zegt Bram van Polen lachend. AZ is niet de meest favoriete tegenstander van Bram van Polen. “Het is echt een rotploeg. We hebben in zes wedstrijden één puntje tegen ze gepakt. En het waren allemaal ook nog waardeloze wedstrijden. Echt, als je die in samenvatting terugkijkt, val je in slaap. Dus deze overwinning voelt heerlijk.” Van Polen roemt de inbreng van Kingsley - ‘nu al een cultfiguur’ – en zijn persoonlijkheid: “’t Is echt een heel lieve jongen. Bescheiden, talentvol en hardwerkend. Nu, met veel blessures en zo, krijgen de jonge jongens kansen en hij pakt het heel goed op.”

Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 20 uur geleden