Afbeelding
Jan van Dijk

Ooievaars vinden vernieuwde nestplek bij wijkboerderij Schellerhoeve

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE-ZUID – Bij wijkboerderij Schellerhoeve is maandag een nieuwe paal voor een ooievaarsnest geplaatst. Het bestaande nest was dringend aan vervanging toe. De houten paal begon in te rotten.

Buurtbewoners maakten zich volgens stichting Avifauna al zorgen dat de paal zou omvallen tijdens het broedseizoen als er eieren of jongen op het nest zijn. Vorig jaar was al bekend dat de nestpaal zijn beste tijd had gehad. Daarom werd de paal vóór het afgelopen broedseizoen verstevigd met extra schoren en konden de ooievaars weer veilig gebruikmaken van het nest. Deze reparatie was echter een tijdelijke oplossing. Travers en Avifauna Zwolle hebben afgelopen najaar een plan gemaakt om de paal te vervangen. En nadat vanuit enkele fondsen ook de centen waren geregeld, kon een nieuw nest worden geplaatst.

Maandag werd de oude paal vervangen, compleet met een nieuw nest. “Toen de oude paal op de grond lag, bleek dat deze op enkele plaatsen behoorlijk slecht was”, aldus Avifauna. “De nieuwe paal is van onbewerkt lariks-hout en ook het nest is van duurzame materialen zodat die weer een flink aantal jaren mee moet kunnen. Het is nu afwachten of de ooievaars hun nieuwe nest zullen accepteren.”

Eigenlijk hebben de ooievaars in Nederland volgens de stichting geen hulp meer nodig. “Ze zijn prima in staat zelf nesten te bouwen in bijvoorbeeld bomen langs de rivieren en er zijn voldoende paren om zich als soort in stand te houden. In dit bijzondere geval hebben we wel meegewerkt aan het vervangen van deze paal. Dit nest staat in de stad, er wordt ieder jaar op gebroed en de wijkbewoners zijn duidelijk begaan met het ooievaarspaar en hun kroost.”

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen gisteren
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 18 apr, 11:11
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 18 apr, 11:09