Afbeelding

NVWA dreigt gemeente Zwolle met dwangsommen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - De gemeente Zwolle is onaangenaam verrast door de inzet van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om een aantal speeltoestellen die Zwollenaren voor hun kinderen in hun buurt hebben geplaatst weg te (laten) halen.

Wethouder Filip van As: “We zijn al langere tijd in gesprek met het ministerie om passende regels rondom speeloestellen in de openbare ruimte mogelijk te maken, zodat kinderen volop én veilig kunnen spelen in hun eigen straat. Het verbaast me dan dat de NVWA nu toch met dwangsommen dreigt.” Zwolle wil als lokale overheid bewoners zoveel mogelijk ondersteunen in het zelf aangenamer maken van hun stad. Een praktische invulling van dat streven is dat het in de Overijsselse hoofdstad mogelijk is dat bewoners zelf in de buurt van hun woning(en) speeltoestellen plaatsen. Mits die speeltoestellen veilig zijn voor de kinderen die erop spelen én alle betrokkenen beseffen dat de buurtbewoners zelf verantwoordelijk zijn voor de speelplek.

Deze zomer bleek dat de NVWA op basis van landelijke regelgeving de Zwolse inzet op speelse buurtinitiatieven niet op waarde weet te schatten en wil dat de gemeente Zwolle de speeltoestellen laat weghalen. Zwolle is daarop het gesprek aangegaan met de NVWA en met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Van As: “Ik denk dat een overheid er is om kansen te zien en verder te brengen. Dat vraagt zorgvuldigheid, maar ook een open blik. De huidige wet die gaat over de veiligheid van speeltoestellen is bedoeld voor officiele speelplekken in de stad, niet voor bijvoorbeeld een klein glijbaantje van een bewoner voor zijn huis. Over de vraag of onze aanpak juridisch binnen de huidige regels past, wordt binnenkort door een onafhankelijke commissie een advies uitgebracht. Daar wachten wij op. Het lijkt ons alleszins redelijk dat de NVWA ten minste dat advies ook afwacht. Het is jammer dat de NVWA de bewoners van Zwolle en de gemeente nu met deze starre houding confronteert, waar wij als Zwolle bestuurlijk juist mee willen denken met mooie maatschappelijke ontwikkelingen. Minister Schippers heeft als antwoord op kamervragen gesteld dat zij zulke initiatieven van bewoners ook belangrijk vindt en dat ze gaat kijken of de regels aangepast kunnen worden. Wij hadden het dan ook logisch gevonden als de NVWA de beschikkingen had opgeschort en zou wachten op het onderzoek van het ministerie. We hebben de NVWA daarom nogmaals gevraagd om het verzoek om de speeltoestellen weg te (laten) halen in te trekken of ten minste te wachten op het advies van de bezwaarcommissie."

VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden gisteren
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen gisteren
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen 18 apr, 09:43