Afbeelding
Pedro Sluiter

Landstede vaart wel bij jeugdspelers

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE - Landstede Basketbal sluit het kalenderjaar af als koploper van de eredivisie na een gemakkelijke overwinning op Apollo Amsterdam (79-48). Alom geroemd wordt de brede bank van de Zwolse ploeg.

“De ploeg is zo goed dat het eigenlijk niet uitmaakt wie erin staat”, zegt trainer Herman van den Belt. Eén van de mannen, of beter gezegd jongens, die dit seizoen zo overtuigend meedraaien, is Freek Vos. De achttienjarige forward wordt voor de tweede keer verkozen tot man van de wedstrijd.

Veel toeschouwers denken ongetwijfeld aan de ‘putback’ op slag van rust, als ze hun stem uitbrengen voor deze verkiezing. Met een heerlijke dunk verzilvert Vos de rebound van een poging van Tyson Hinz. Het publiek staat op de banken als Vos er zo spectaculair 40-19 van maakt. “Geweldig. Ja dat voelde heel goed.”

Na de pauze loopt Landstede verder uit. Het sluit een matige derde periode af met 57-36 en in de vierde periode is het schieten geblazen. Ook Nikki Hulzebos -die negen jaar in Zwolle basketbalde en voor de wedstrijd een mooi dankwoord kreeg- kan geen vuist meer maken. Het verschil is gigantisch: 79-48.

Vos, meestal goed voor zo ‘n tien minuten per wedstrijd, doet deze zondag 24 minuten mee. Hij speelt dit seizoen al meer dan hij had verwacht. Samen met de andere exponenten van de opleiding, Lenno Witteveen en Torben Tönjann, is hij mede verantwoordelijk voor de ‘sterke bank’ en daarmee ook voor het succes van dit seizoen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat zij door de blessures van Kendrick Zondervan en Craig Osaikhwuwuomwan meer speeltijd krijgen. “Maar je moet het nog wel doen”, zegt Herman van den Belt. “Je moet het verdienen. Leeftijd maakt wat dat aangaat niet uit.” Van den Belt noemt Vos verdedigend sterk en roemt zijn instelling. “Hij werkt zich drie slagen in de rondte en leert heel snel. Hij mag nog wat meer scoren, maar hij loopt altijd met de kin omhoog. Dat zie ik graag.”