Afbeelding

Kunstproject verbindt station met de binnenstad van Zwolle

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - Het station van Zwolle is vanaf januari 2016 met een kunstwerk verbonden met de binnenstad. Portal is een permanent kunstwerk waarin het verleden, heden en de toekomst elkaar afwisselen.

Het werk bestaat uit een panoramische video-installatie in de nieuwe reizigerstunnel en een serie beelden onderweg naar de binnenstad en vice versa. Op zaterdag 23 januari openen gedeputeerde Hester Maij van de provincie Overijssel en wethouder Jan Brink het kunstwerk met het aanzetten van de video-installatie in de stationstunnel. Aan de totstandkoming van het kunstwerk hebben meer dan vijfhonderd Zwollenaren meegewerkt.

Portal is een ontwerp van Ram Katzir en kunstenaarsduo Hertog Nadler. Met dit werk willen de kunstenaars laten zien hoe onze levens in verschillende periodes met elkaar verbonden zijn en hoe wij gevormd worden door ons individuele en collectieve geheugen. De kunstenaars wonnen met hun voorstel voor Portal de wedstrijd die de gemeente Zwolle in 2013 uitschreef om de looproute tussen station en binnenstad met kunst aantrekkelijker en duidelijker te maken. Het drietal maakte volgens de commissie Beeldende Kunst en een klankbordgroep van bewoners en culturele instellingen het meest aansprekende plan voor de thema´s tijd, stroom en oriëntatie.

In de nieuwe stationstunnel van Zwolle wandelen reizigers een panoramische video-installatie binnen. De filmbeelden, die ter plekke zijn opgenomen, nemen de reiziger mee op een virtuele reis door de tijd. “Het is een film zonder begin of einde; een tableau vivant dat steeds verandert. Centraal daarin staat de relatie tussen de forenzen en de figuren, die dezelfde ruimte delen in parallelle tijdsgewrichten. Zo wordt de tunnel van slechts een doorgangpunt tot een bestemming op zichzelf”, aldus de kunstenaars.

“Een blauwe bronzen lijn slingert vanuit de stad richting het station en terug als een levenslijn in een handpalm. Langs De Blauwe Lijn staan beelden die samen één tijdloos verhaal vertellen.

Het eerste beeld, Swol, verwelkomt de bezoekers in de stedelijke onderwereld. Binnenin deze heuvel ontvouwt zich een onderaards perron uit een onbestemde periode. Het volgende beeld is een reusachtig bronzen reliëf, dat de hele omgeving in kaart brengt. Stadszegel is een collage van Zwolle op uiteenlopende momenten in de tijd: van de prehistorie via Google-maps tot in de verre toekomst. De Audioscopen zijn twee geluidssculpturen die je een tijdcollage met Zwolse accenten laat horen, terwijl je tegelijkertijd de historische stad vanaf de kade kunt bewonderen”, leggen de kunstenaars uit.

De kunstenaars

Portal is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Europese Unie, provincie Overijssel, gemeente Zwolle, Het Mondriaan Fonds en ShoSho.